A Magyar Telekom keddi bejelentése szerint vizsgálja passzív mobil infrastruktúrájának
szétválasztását. Elemezni fogják, hogy milyen előnnyel és kockázatokkal járna ezeknek a bázisállomásoknak a kiszervezése egy saját leányvállalatba. 

A Telekom jelenleg nagyságrendileg 3700 mobil bázisállomást tulajdonol és/vagy üzemeltet Magyarországon. 

Európában jelenleg is zajlik egy konszolidációs folyamat, több távközlési szolgáltató vált már meg ezektől az eszközeiktől, hogy az így kapott forrást más, főleg fejlesztési célokra fordítsák. A Magyar Telekom esetében eladásról nincs még szó, de nem zárható ki, hogy a szétválasztást a jövőben végül értékesítés követ. 

Tavaly a 4iG vált meg a DIGI mobilhálózati eszközeitől (68 milliárd forintért) miután arra már nem volt szüksége a Vodafone Magyarország többségi tulajdonrészének megvásárlása után. Az az üzlet 2500 mobiltornyot érintett.

A Vodafone Group eszközei pedig már évekkel korábban a Vantage Towershez kerültek.

A Telekom részvények árfolyama emelkedik a keddi kereskedésben 0,6 százalékkal, láthatóan pozitívan fogadták a befektetők a távközlési szolgáltató tervét. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!