Szokásos diszkont kincstárjegy aukciót tartott kedden az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), ami általában nem túl sok hírértéket rejt, de most meglehetősen furán alakultak az események.

Az ÁKK ahogy szokta, 20 milliárd forint értékben akart eladni három hónapos futamidejű diszkont kincstárjegyeket, de a kereslet ezúttal messze alul maradt a kibocsátó elképzeléseitől. Csupán 12 milliárd forintnyi vételi ajánlat futott be, ezt látva végül csak 7 milliárdnyit adott el ezekből a rövid papírokból az ÁKK. Az átlagos hozam 6,41 százalék volt.

Kormányinfó a háttérben

A lanyha befektetői érdeklődés mögött nem fundamentális okok húzódhatnak meg, ehelyett könnyen lehet, hogy a nagybefektetők (bankok, intézmények) a hétfői Kormányinfón történt bejelentések miatt maradtak távol a keddi aukciótól. Mint elhangzott, a kormány szándéka változatlan: ösztönözni kell a Magyarországon működő bankokat, hogy növeljék a 2027 után lejáró állampapír állományukat, másképp nincs lehetőség az extraprofitadó terheik csökkentésére.

Eddig a bankok előtt azonban nyitva volt egy kiskapu: a hosszú állampapírokat vették ugyan, de azzal párhuzamosan eladóként jelentek meg a rövid kötvények piacán, tehát lényegében csak átrendezték a portfóliójukat. Mint Gulyás Gergely miniszter jelezte, ennek most azonban vége, elvárás a teljes állomány növelése.

Ez alapján nem lehet kizárni, hogy a dkj-aukción azért volt alacsony a kereslet, mert a banki vásárlók a hosszú állampapír vásárlásokra allokálták át a szabad forrásaikat. 

Irányított szabad források

Ezt támasztja alá az is, hogy a hosszú kötvények másodpiacán kedden csökkentek a referenciahozamok, a 10-éves állampapíré például 10 bázisponttal (a kötvénypiacon akkor csökkennek a hozamok, ha magas a kereslet és magasabb árfolyamon cserélnek gazdát a hitelpapírok). 

Közben a lakossági állampapírpiac sem pihent, az ÁKK adatai szerint a múlt héten az átlagosnál többet vásároltak a magánbefektetők, összesen 62,6 milliárd forintért. Leginkább a Fix Magyar Állampapír fogyott, az évi 7 százalékkal kamatozó FixMÁPból 26 milliárdnyit vettek. A lakosságnál lévő Magyar Állampapír Plusz és a Bónusz Magyar Állampapír állományok 13-13 milliárd forinttal emelkedtek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!