Hihetetlenül népszerű lett a Novo Nordisk Wegovy fogyókúrás injekciója, olyannyira, hogy a vállalat nem is tudja kielégíteni a megugró keresletet. Nemcsak a kínálatban van hiány ugyanakkor, hanem nagyon drága is a készítmény.

A dán gyógyszergyártó cég nem adott be eddig befogadási kérelmet, így a tb-támogatás kérdése sem merült fel ezidáig – tudta meg az Economx.

Az Egyesült Államokban körülbelül évi 36 millió forintba kerül egy kúra, de aki nem rendelkezik megfelelő egészségbiztosítással, neki akár 57 millió forint is lehet a költsége. Eközben Németországban és Hollandiában forintra átszámítva már évi 1,3 millióért megszerezhetjük az előírt adagot. Ennek oka lehet egyrészt a tb-támogatás, ami nagy segítség lehet a túlsúlyban szenvedőknek. De egyes országok kormányai közvetlenül tárgyalnak a gyógyszergyárakkal az alacsonyabb árak megállapításáról, ami hozzájárul a nagy különbségekhez a listaárakban.

A gyógyszerek társadalombiztosításba történő befogadása egy kérelemre induló folyamat, amelyet az adott gyógyszer forgalomba hozatali engedély jogosultja nyújt be a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK).

A befogadási eljárás során egy sokrétű egészségpolitikai és költséghatékonysági szakmai vizsgálatot követően születik döntés – nyilatkozta lapunknak a NEAK.

A már jogszabályban kihirdetett indikációs területek esetében a NEAK saját hatáskörben hozhat döntést. Azon esetekben, ahol a befogadási kérelem új terápiás területre irányul, jogszabálymódosítás szükséges

– tették hozzá.

A fogyasztószerrel kapcsolatos részletekről, árakról, a készítmény alkalmazhatóságáról és a súlyfelesleggel kapcsolatos hazai helyzetről ITT írtunk részletesen.