Kedden tartották meg egy belga bíróságon az Európai Bizottság által az AstraZeneca elleni per első tárgyalási napját. Az eljárást az EU azért kezdeményezte, mert a gyógyszergyártó sorozatosan később szállított a szerződésben vállalt határidőknél, gyártási problémákra hivatkozva.

A per vége az is lehet, hogy pénzügyi szankciót rónak ki a brit-svéd vakcinagyártójára. 

Az AstraZeneca eredetileg abban állapodott meg az EU-val, hogy június végéig 300 millió adagot szállít Covid-19 vakcinájából, de eddig csak 50 milliót szállított le. Az unióban felmerült a gyanú, hogy a társaság a jobban fizető EU-n kívüli országoknak exportált, míg a cég szerint ilyesmi nem történt, egyszerűen a bioreaktorainak rosszabb a hatásfoka, mint előzetesen tervezték.

Az EU kedden a bíróságon jelképes, 1 eurós kártérítést kért az AstraZeneca által - vélelmezett - szerződésszegés miatt. Sőt, további engedményként felajánlották, hogy haladékot adnak a társaságnak szeptemberig a teljes, 300 millió adagot tartalmazó szerződés teljesítésére, ha az június végéig 120 millió adagot leszállít - számolt be a Reuters.

Az AstraZeneca ügyvédje azt mondta a bírónak, hogy "reméli", hogy június végéig 100 millió adagot le tudnak szállítani.