Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy Ukrajna kapja meg a tagjelölti státuszt, amely szimbolikus lépés az Európai Unió tagjává válásának hosszú útján - idézi Ursula von der Leyen bizottsági elnököt a Bloomberg.

Az EU végrehajtó szerve olyan feltételekkel hagyta jóvá, amelyeket a jövőben a jogállamiság, az igazságszolgáltatás és a korrupció elleni küzdelem terén kell teljesítenie.

Az EB azt is javasolta, hogy Moldova és Grúzia kapja meg a tagjelölti státuszt, utóbbi csak azután, hogy teljesít bizonyos további feltételeket.

Ahogy arról korábban a Napi.hu is beszámolt, Ukrajna április közepén töltötte ki az európai uniós tagjelölti státusz elnyeréséhez szükséges kérdőívet. Von der Leyen mindezek után júniusban Kijevbe látogatott, hogy a helyi hatóságokkal a csatlakozási kérelméről tárgyaljon, valamint egyeztetett Volodimir Zelenszkijjel is.

Most Ukrajna esetében nem arról van szó, hogy akár csak rövid távon is csatlakozhatnának az Európai Unióhoz, de tagjelöltként már belátható időn belülre kerülhet ez a lépés. Addig viszont kérdés, hogy a pénzügyi, költségvetési egyensúlyra vonatkozó kötelezvényeket miként tudja teljesíteni a romba döntött ország. 

Jelenleg inkább szimbulikus a tagjelölti státusz elnyerése. Technikailag csak egy üzenet Moszkvának, hogy fontos az EU-nak Ukrajna.