Tovább húzza a nadrágszíjat Görögország
Tovább húzza a nadrágszíjat Görögország

Tovább húzza a nadrágszíjat Görögország

Újabb megszorításokról döntött a görög parlament, miközben heves tüntetések zajlottak a tervezett intézkedések és a politikusok ellen.
NAPI, MTI-Eco, 2012. november 8. Fotó: Economx.hu

Antonisz Szamarasz miniszterelnöknek sikerült megszereznie a szükséges hajszálnyi többséget, így a 300-ból 153 támogató szavazat érkezett a megszorításokra.

Az elhúzódó szerdai ülésnapon a görög honatyák összességében mintegy 13,5 milliárd eurós kiadáscsökkentést eredményező intézkedéseket fogadtak el, amelyet az ország következő, 31 milliárd eurós nemzetközi pénzügyi segélyrészletének feltételéül szabtak hitelezői.

Athén központjában radikális baloldali tüntetők csaptak össze rendőrökkel szerda este. Lángba borult egy rendőrségi épület és egy árusító pavilon is. Tüntetők egy csoportja elfoglalt egy kormányépületet is, a rohamrendőrök azonban gyorsan megfékezték a behatolókat.

A szavazás közben is heves tüntetések zajlottak a parlament épülete körül, a rendőrség könnygáz és vízágyúk bevetésével igyekezett megfékezni a mintegy 50 ezresre becsült tömeget. Maguk a parlamenti alkalmazottak, amikor fölfedezték, hogy az intézkedések részeként az ő fizetésüket is csökkentik, kivonulásukkal rövid időre megakasztották az ülést.

Augusztusban elérte a 25,4 százalékot a munkanélküliségi ráta Görögországban, míg júliusban még 24,8 százalékon, 2011 augusztusában pedig 18,4 százalékon állt - közölte az Elstat, a görög statisztikai hivatal csütörtökön. Az állástalanok száma meghaladta az 1 millió 267 ezret, egy év alatt 352 ezerrel emelkedett. Augusztusban 3,72 millió ember állt munkaviszonyban, 327 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Az augusztusi adat azt mutatja, hogy Görögországban a legnagyobb a munkanélküliség az Európai Unió országai között. Spanyolországban október végén közölt adatok szerint szintén rekordszintű, 25,02 százalékos volt a munkanélküliség az idei harmadik negyedévben, ami akkor a legmagasabb volt az unióban. Az euróövezetben átlagosan 11,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta augusztusban.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Tovább húzza a nadrágszíjat Görögország

Újabb megszorításokról döntött a görög parlament, miközben heves tüntetések zajlottak a tervezett intézkedések és a politikusok ellen.

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.