Mindketten fenn akarjuk tartani a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak rendszerét, de beszéltünk a piaci hozzáférésről is, azt is mondhatnám, a viszonosság kérdéséről - mondta Angela Merkel, miután több európai illetékes aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Kína sokkal könnyebben fektet be Európában, mint fordítva. Ennek ellenére a kancellár méltatta a kínai piacnyitást, amely szerinte nem csak szavakban, de tettekben is megmutatkozik. Az új kínai szabályok értelmében az európai beruházók már nem csak kínai többségi tulajdonú vegyesvállalatok formájában jelenhetnek meg az autóiparban Kínában.

A német-kínai kormánykonzultáción csaknem két tucat gazdasági megállapodást írtak alá. Angela Merkel külön kiemelt ezek közül kettőt; egy autóipari megállapodást, valamint egy olyan egyezséget, melynek révén kínai beruházásból olyan akkumulátorcella-gyár épül Türingiában, amely egész Európában egyedülálló.

Bár különböző módon, de mindkét ország megszenvedi, hogy az Egyesült Államok védővámokkal kezdte védeni piacát. (Elkezdődött a globális háború - ilyet még nem láttunk eddig - ezt a cikket olvasta,)

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök a német cégekkel kötött, mintegy 20 milliárd euró értékű megállapodásokról azt mondta: ezek a projektek azt bizonyítják, hogyan tudnak különféle országok együttműködni egymással. A szabadkereskedelem erőteljes vezető szerepet játszik mindkét ország életében és a világgazdaságban egyaránt - fogalmazott Li.

Mi a szabad, szabályokon nyugvó rendszer hívei vagyunk, mert ha betartjuk a szabályokat, akkor a multilaterális, több ponton egymástól függő rendszerben mindenki jól jár - hangoztatta Angela Merkel.

A kancellár arra is kitért, hogy a megbeszéléseken emberi jogokról és a civil szervezetek helyzetéről is szó volt. Az együttműködés lehetővé teszi, hogy vitás kérdéseket is megvitassunk egymással - vélekedett a német kancellár.
Li Ko-csiang német újságírói kérdésre leszögezte: Kínában nem romlott, hanem éppen ellenkezőleg, javult az emberi jogok helyzete.

A német kormány emberi jogi megbízottja, a szociáldemokrata Bärbel Kofler hétfőn arra figyelmeztetett, hogy Kínában visszalépés tapasztalható az emberi és állampolgári jogok terén. Ezt leginkább a hatalommal szemben kritikus civil szervezetek, az emberi jogokkal foglalkozó jogászok, újságírók és bloggerek szenvedik meg - foglalt állást Kofler egy hétfői interjúban, írta az MTI.

Aláírták a szerződést az akkumulátorgyár-beruházásról

Európában az egyik legnagyobb akkumulátorgyár megépítéséről írtak alá szerződést a német Türingia tartomány és a kínai CATL akkumulátor gyártó vállalat képviselői az Angela Merkel német kancellár és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök vezetésével Berlinben rendezett ötödik német-kínai kormánykonzultáció alkalmából - írta az MTI. A CATL (Contemporary Amperex Technology Ltd.) 2022-ig 240 millió eurót fektet az Erfurter Kreuz iparvidéken létesülő üzembe, ahol kezdetben hatszáz új munkahely jön létre, majd hosszabb távon az alkalmazottak száma a dpa hírügynökség értesülése szerint ezerre növekszik. Robin Zeng a CATL vezérigazgatója azonban pontos számok megadása nélkül megjegyezte, hogy a beruházási összeg idővel minden bizonnyal "jóval nagyobb lesz" A türingiai beruházás "csak az első lépés". A CATL az összes európai autógyárnak szeretne akkumulátorokat szállítani, de emellett még a megújítható energiaforrások termelésének tárolására szolgáló akkumulátor egységek piacára is be kíván törni.