Az orosz katonai titkosszolgálat (GRU) egymást követő baklövései kezdik aláásni Vlagyimir Putyin államfő sok-sok erőfeszítéssel felépített imázsát - véli Leonid Bershidsky, a Bloomberg Berlinben dolgozó publicistája. Az elnök ugyanis jó szokásához híven a "minden csoda három napig tart" elvét alkalmazva kezeli ezt a gondot, éppen úgy, ahogy általában "meg szokta oldani" kormányának nyilvánosságra került fiaskóit.

Ügyek sorozata

A brit és a holland miniszterelnök néhány napja bejelentette, hogy a GRU megpróbálta meghekkelni a vegyi fegyverek betiltását ellenőrző szervezet (OPCW) hágai központját. Az OPCW vizsgálata mutatta ki azt a kémiai összetevőt, amivel márciusban megmérgezték Szergej Szkripál volt orosz kémet és lányát Nagy-Britanniában. London szerint a merénylet is az orosz titkosszolgálat műve volt. A mostani bejelentés szerint egy autó csomagtartójában lévő eszközzel ügyködtek a GRU emberei az OPCW körül, amikor lebuktatták őket.

Ez a botrány a sokadik volt a sorban. Svájcban szintén egy kémiai tesztlabor meghekkelésével próbálkozó orosz ügynököket lepleztek le. Az USA-ban az igazságügyi minisztérium emelt vádat hét orosz katonai hírszerző ellen, akik az orosz sportolók ellen fellépő doppingellenes ügynökséget akarták meghekkelni. A GRU ezt megelőzően azzal bukott le, hogy nem tudta elleplezni az orosz szálat a 2014-ben Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító repülőgép katasztrófájában, valamint az elbukott montenegrói puccsban szintén ebben az évben.

Ráadásul az amerikai hatóságok egyre részletesebb információkhoz jutnak arról, hogyan befolyásolták orosz ügynökök a Demokrata Párt 2016-os elnökjelölő kongresszusát. Nemrégiben kiderült, hogy Szkripál egyik merénylője a GRU ezredese, akit a Krím orosz bekebelezésében játszott szerepéért magas kitüntetésben részesítettek. Végül még az oroszokkal hagyományosan barátságos viszonyt ápoló Görögországból is kiutasítottak két orosz diplomatát kémkedés miatt.

Bezzeg a szovjet időkben

A szovjet időkben ekkora hibasorozat nem maradt volna kemény következmények nélkül, Putyin azonban másként reagál. Nincs hír a GRU átszervezéséről, az elnök arról beszélt, hogy szerinte az ügyek idővel elülnek, minél előbb, annál jobb. A Szkripál-történetet úgy minősítette, hogy az csupán egy újabb felfújt kémhistória. Miközben olyan vezető hírében áll, aki elegáns dzsúdómozdulatokkal bánik el az ellenfeleivel, az elmúlt hónapokat stratégiai passzivitásban töltötte - véli a Bloomberg cikkírója.

Kihagyta több katonai akció lehetőségét Szíriában és a világpolitika más színterein sem mutatott aktivitást, beleértve Ukrajnát és a Balkánt is. Csupán arról beszélt egy telefonos fórumon a szavazóinak, hogy szerinte az Oroszországra nehezedő nyugati nyomás el fog enyészni, ahogy odakint rájönnek, hogy hatástalan, sőt kontraproduktív, ha "szívóznak az orosz medvével".

Azt is mondta, hogy az országok egymás utáni kémkedését nem lehet megszüntetni, és ebben igaza is van. Csak éppen az oroszok ebben a titkos háborúban az utóbbi időben sokkal többször veszítenek, mint nyernek. A GRU olyan fájdalmasan béna, hogy az visszahull Putyinra, aki éppen a napokban írta alá a nyugdíjkorhatár emeléséről szóló törvényt, ami szintén nem javította népszerűségét.

Nem egy imádni való figura

Az orosz államfőt nem úgy ismerik, mint egy szerethető kétbalkezes fickót. A mögötte álló propagandagépezet azt a képet alakította ki róla, hogy kíméletlenül hatékony és ravasz. Ugyanakkor nem olyan szerencsés, mint Donald Trump, az USA elnöke, aki minden bénázása ellenére meg tudta őrizni törzsszavazóit, akik lényegében rajongótáborként követik mindenhova, a szakadékot is beleértve, ha úgy adódik. Putyinról nem derülhet ki, hogy téved, márpedig az ő ítélőképességét is megkérdőjelezik a katonai titkosszolgálat lebukásai.

Ezt a gondot nem oldja meg, ha csak ül, és arra vár, hogy mint minden csoda, ez is lejárt lemezzé váljon három nap elteltével. Még több mint öt év van hátra jelenlegi elnöki ciklusából, ami sok idő. Vagy rájön, hogy a passzivitás ellene dolgozik, és lekezd kockázatosabb húzásokkal próbálkozni, vagy továbbra is visszahúzódik a csigaházába, hagyva, hogy a hatalom körüli korrupt elit klikkjei zabolátlanul csatázzanak egymással.

Bershidsky szerint bármelyiket is választja, annak szörnyű konzekvenciái lehetnek Oroszországra nézve. A legjobb forgatókönyv a legvalószínűtlenebb: vélhetően nem fogja feladni a titkosszolgálatai akciókat, hogy jobb, okosabb módokat találjon Oroszország nemzetközi szerepének, tekintélyének erősítésére.

A fotó forrása: AFP.