A Napi Gazdaság cikke.

A szlovák statisztikai hivatal (SSÚ) az euró bevezetése miatt 2008. augusztusa óta 196 termék és szolgáltatás árát méri fel tíznapos időközönként. Január első tíz napján az ásványvíz, az alkoholmentes ital és a gyümölcslé kategóriájában 2,4 százalékos árugrás következett be, ugyanakkor 1,7 százalékkal lett olcsóbb az üzemanyag és 0,3 százalékkal a hús.

A Hospodárské Noviny szerint egyes városokban bizonyos szolgáltatások ára az év eleje óta akár 50 százalékkal is megugrott, elsősorban a fodrászat, az éttermi szolgáltatás és a testápolás kategóriájában. Az egyik nyitrai fodrászatban például azt tapasztalták, hogy ami 2008 októberében még 11,6 euróba került, az idén januárban már 20 euróba.

Jozef Lounek, a szlovák fogyasztók szövetségének elnöke szerint már decemberben 30-50 százalék közötti árugrást figyeltek meg néhány szolgáltatás terén. A kiskereskedelem pedig máris ki akarja szorítani a forgalomból az 1 és 2 centeseket. Ezeket a címleteket feleslegesnek tartjuk és csak nehezítik a vevők és a kereskedelem munkatársainak életét - közölte Pavol Konstiak, a szlovák kereskedelmi szövetség elnöke. Ha ez bekövetkezne, mint például Finnországban vagy Hollandiában, akkor a kerekítések további árfelhajtó hatással járhatnak. Január 16-áig a korona és az euró egyaránt érvényes fizetőeszköz volt, de szombat óta csak euróval lehet fizetni.