Már kapható a hazai piacokon a magyar szamóca, amelyre idén is jelentős a kereslet. Gondot okoz azonban a szokatlanul hűvös, borult májusi időjárás, amelynek következtében lelassult az érés és elhúzódik az idei szamócaszüret – közölte piaci körképe alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) az MTI-vel.
A fóliás termesztésből származó szamóca május első hetében jelent meg a piacon, a szabadföldi gyümölcs szedése pedig május 15-20. között kezdődött.
Kiemelték,
a fóliás termés átlagos, a takart állományokat hatékonyan sikerült megvédeni az áprilisi és májusi fagyoktól, a szabadföldi termésben viszont jelentős fagykárok tapasztalhatók: térségtől függően 40-80 százalék közötti a terméskiesés.
Az időjárási viszontagságok miatt a piacokon csökken a kínálat, így a május elejei árak tartják magukat, érdemi árcsökkenés nem következett be. A június közepéig tartó szezonban markáns változásra már nem is számítanak, hacsak nem jön egy váratlan és jelentős hőséghullám.
A szamóca betakarítása jelenti a legnagyobb problémát:
- a gépesítés nem megoldott,
- a kézi munkaerő viszont nagyon drága, ráadásul nehéz munkaerőt találni a fáradtságos munkával leszedhető szamócára.
Az import szamóca az idén is szerepel a boltok kínálatában, a hazai termesztésű gyümölcs azonban beltartalmi értékét és ízét tekintve is jóval magasabb fogyasztási élményt képvisel.
A magyar szamócát frissen, teljes érettségében szüretelik, amivel a déli, mediterrán országokból érkező, féléretten szedett gyümölcs nem tudja felvenni a versenyt – fogalmazott közös közleményében a kamara és a FruitVeB.