A kormány képviselője a gazdasági bizottság szerdai ülésén nyújtja be a távközlési adó tervezett kiterjesztésének visszavonásáról szóló javaslatot - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a képviselőcsoport ülése után, amelyen áttekintették a jövő évi költségvetési és adótörvény-javaslatot. A parlament november 18-án úgy fog szavazni a jövő évi adócsomagról, hogy az már nem tartalmazza a távközlési adó kiterjesztését - tette egyértelművé Rogán.

Rogán Antal azt is elmondta, hogy a keddi frakcióülésen arra kérték a kormányt, négy év alatt fokozatosan közmunka-lehetőséggel váltsák ki a foglalkoztatást helyettesítő támogatásokat.

A kormánypárti képviselőcsoportok tanácskozásán az is felmerült, hogy valamilyen módon kössék munkavállaláshoz a családi pótlékot. A frakció annak megvizsgálására kérte a kormányt, hogy ez lehetséges-e.

A gyermekek után járó adókedvezménnyel kapcsolatban úgy foglaltak állást - folytatta -, hogy azt nemcsak meg kell őrizni, hanem annak mértékét növelni is kell, ezért 2016. január 1-jétől négy éven keresztül évről évre emelni fogják a kétgyermekes családok adókedvezményét, mégpedig összesen a duplájára, 20 ezer forintra.

Évi kétszázezer forintig változatlan maradhat a cafeteria adója

A cafeteriáról szólva - amelynek adóterhe az adótörvény-javaslat alapján jelentősen nőne - a frakcióvezető elmondta: sávos módosítást kezdeményeznek, vagyis azt, hogy 200 ezer forintos összegig ne változzon a cafeteria adóelőnye. A 200 ezer forint feletti résznél viszont csökkenthető ez az adóelőny, és megvizsgálják annak lehetőségét is, hogy a béren kívüli juttatás 200 ezer forint fölé eső részét csak rekreációs célra, belföldi turizmusra vagy meleg ételre lehessen felhasználni - részletezte a politikus.

Cafeteria elemek és korlátok 2014-ben
Adómérték 35,7 százalék, összes korlát 500 ezer Ft/év
MegnevezésKorlát (ezer Ft)
Munkahelyi étkezés12,5/hó
Erzsébet-utalvány8,0/hó
Szép kártya összesen450,0/év
Önkéntes egészség-, vagy önsegélyező pénztár30,45/hó
Önkéntes nyugdíjpénztár50,75/hó
Céges üdülő101,5/év
Helyközi bérletAz ár nagyságáig
Iskolakezdési támogatás gyermekenként30,45/év
Iskolarendszerű képzés253,75/év
Korlátlan vagy speciális szabályozású elem
MegnevezésMegjegyzés
Kulturális rendezvényre belépőAdómentes 50 ezer Ft/év
Sportbelépő, sportbérletKorlátlan, adómentes
Kockázati életbiztosításKorlátlan, adómentes
BetegségbiztosításKorlátlan, adómentes
Lakáscélú hitelÖtmillió Ft-ig adható
Lakáscélú hitel törlesztéseÖtmillió Ft-ig adható
Forrás: azenpenzem.hu

A magán-pálinkafőzés adózásával kapcsolatos módosítások ugyancsak szóba kerültek. A frakció kikötötte a kormánynak, hogy - az Európai Bíróság döntése miatt szükséges - ezerforintos átalányadót csak önkormányzati körben lehessen kivetni, az nem az állami adóhivatal hatáskörébe tartozik.

A jövő évi büdzsével kapcsolatban Rogán hangsúlyozta: az a bankok elszámoltatásának költségvetése, jövőre ugyanis több mint egymillió családnál marad több pénz az elszámoltatással. 2015-ben egy átlagos devizahitelesnek körülbelül 20 ezer, egy átlagos forinthitelesnek pedig mintegy 10 ezer forinttal csökken majd a kamat- és a törlesztőrészlete. Ez jelentősen növeli majd a háztartások megtakarításait, fogyasztási keresletét - értékelt a frakcióvezető. Így a költségvetés reálisan tűzheti ki azt a célt, hogy az államadósság finanszírozásán belül növelje a lakossági finanszírozás részarányát.

Azt is mondta, hogy a büdzsé a béremelések költségvetése lesz: folytatódik a pedagógusbérek emelése, 2015. július 1-jétől pedig elindul a rendvédelmi szervek tagjainak életpályamodellje, így a rendőrök, katonák fizetése átlagosan akár 30 százalékkal is nőhet.

Újabb rezsicsökkentést is kérnek

A Fidesz-KDNP-frakciószövetség azt kéri a kormánytól: a bürokrácia területén ugyancsak legyen rezsicsökkentés, vagyis mind a vállalkozások, mind a magánszemélyek bürokráciával kapcsolatos költségei csökkenjenek, és vezessék ki az "értelmetlen díjakat". Az ügyintézési idő lerövidítése szintén cél.

A Déli Áramlatot firtató kérdésre Rogán azt válaszolta: a gázvezeték megépítése és így egy alternatív, Ukrajnát kikerülő gázszállítási útvonal kialakítása Magyarországnak fontos érdeke.