Nem lesz hiány az ünnepi teríték egyik fő kellékéből, a virsliből. A hentesek és élelmiszer-áruházak húspultjaiban bőséges a hazai feldolgozókból származó kínálat, a szakember szerint csak egyetlen hazai élelmiszerlánc forgalmaz kizárólag külföldi virslit. Többtucatnyiféle bőrős és műbeles virsliből lehet válogatni, ám aki valóban jó minőségű, finom, a főzés után roppanó virslit szeretne vásárolni, jól teszi, ha előre megrendeli azt.
Az elmúlt években egyre tisztábbá vált a hazai virslibiznisz. Sokan saját kárukon jöttek rá ugyanis, hogy az anonim, márkanév nélküli virslik egyetlen előnye, hogy kilónként 140-300 forintért beszerezhetőek. A vendégek és a család előtt azonban fel lehet sülni a "fűrészpor- ízű", szójaliszttel és baromfipéppel felturbózott műbeles csemegével. A jobb minőségűek közé tartoznak a juhbélbe töltött virslifélék, ezek kilónkénti 600-700 forinttól vásárolhatóak meg. A virsliverseny legjobbjaiért már 1500-1700 forintot kell fizetni, ezek büszkén viselik gyártóik nevét. A főzés után "héjuktól" könnyedén megszabadíthatók, valódi húsból készülnek - tormával, mustárral igazi csemegének számítanak.
Szilveszteri különlegesség az újévi malachús. Egy komplett élő malac 12-20 ezer forintba kerül. Ennek dupláját kérik a levágott, kibelezett állatért. A hentespultokban megtalálhatóak a fejes, a fej nélküli malacelejek, hátsó részek is.
S amivel leöblíthető a jó malacpecsenye: a pezsgő palackjáért legkevesebb 300 forintot kell fizetni, a csúcstermékek több tízezer forintba is kerülnek. Persze sokak számára még megfizethetőek a palackonként tízezer forintos franciapezsgő- különlegességek. Az évente átlagosan 26-27 millió palack pezsgőt fogyasztó magyar piacon minden második palackot az év utolsó heteiben vásárolják meg. Szakemberek szerint az idén a megszokottnál valamivel kevesebb pezsgő fogy, mivel az óévbúcsúztató partikon egyre többen töltenek habzóborokat és alacsonyabb alkoholtartalmú pezsgő italokat a poharakba.
A pezsgőpiac csúcsán a hazai és külföldi, hagyományosan palackban érlelt nedűk állnak. A minőségi kategóriába tartozó, hosszú érlelésű fajtapezsgők palackonként ezer-ezerötszáz forint körüli áron kaphatóak. A középkategóriát a tankban erjesztett ötszáz-hétszáz forintos portékák képviselik. A legalsó kategóriát az ennél olcsóbb italok, például a hipermarketek saját márkás termékei alkotják. Míg a felső kategóriákban a száraz fajtából fogy a legtöbb, a legolcsóbb árkategóriában a megvásárolt palackok 80 százaléka édes pezsgőt rejt.
További részletek