NAV a tisztességes könyvelők elleni gyanúsítgatását az MKOE visszautasítja – közölte hétfőn a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

Az ügy előzménye, hogy a NAV korábban úgy fogalmazott:

a könyvelőnek is látnia kell, ha valaki be van jelentve, és a fizetését elutalták, de a járulékokat nem fizették be, ezért indokolt az ő felelősségüket is vizsgálni.

A szervezet szerint ez a vád a könyvelői szakma társadalmi megítélését csorbítja, ráadásul a MKOE úgy érzi, hogy a könyvelőket mostantól tömegesen bűnsegédként, vagy bűnpártolóként akarják majd meggyanúsítani.

Az már külön érdekesség, hogy a könyvelők szervezete kvázi jogi leckét is ad a NAV-nak, ugyanis felhívják a figyelmet, hogy

a törvény szerint az adótartozás önmagában nem költségvetési csalás, arra fizetési könnyítés kérhető, de az adóhatóság is végrehajtási eljárást indíthat.

Az ügyben valószínűleg további fejlemény várható, tekintve, hogy elég éles pengeváltásnak lehetünk szemtanúi, az azonban biztos, hogy a könyvelők nem adják könnyen majd magukat.

 

Csak az építőiparban 40 ezer embert foglalkoztathatnak feketén

A becslések szerint a teljes építőiparon belül 40 ezer a feketén foglalkoztatottak száma, az érintettek mintegy egytizede „bukott meg” a tavalyi ellenőrzések során. A szakszövetség elektronikus építési naplóval és ösztönző támogatásokkal enyhítené a problémát. Bővebben --->