Újabb trükköket alkalmaznak a csalók azért, hogy ellopják a gyanútlan ügyfelek pénzét az ingatlanok adásvételi folyamatában – hívja fel a figyelmet Zalavári György ügyvéd.

Az új módszer az alábbi lépésekből áll az ingatlan.com-on megjelent bejegyzés szerint:

  • a csalók először feltörik az eladó, a vevő, az ingatlanközvetítő vagy az ügyben eljáró ügyvéd levelezőrendszerét;
  • aztán figyelve a levelezést, a megfelelő időpontban egy levélben arra kérik a vevőt, hogy ne a szerződésben szereplő bankszámlaszámra, hanem egy másik számra utalja a teljes vételárat, vagy annak egy részét.

Léteznek olyan csalók is, akik magabiztosabbak, és a vevőket telefonon megkeresve is jelzik, hogy megváltozott az eladó bankszámlaszáma.

A szerződési adatok szerint utaljunk

A kilencvenes években még ügyvéd sem kellett egy ingatlan adásvételi szerződéshez, ma már kötelező írásban megkötni; a tulajdonjog megszerzéséhez pedig ügyvédre is szüksége van a szerződő feleknek.

A szerződésnek bár nem kötelező tartalmi eleme, de a gyakorlatban szinte mindig rögzítik a teljesítési bankszámlaszámot.

Ettől nem szabad eltérnünk, még akkor sem, ha erre kérnek bennünket telefonon vagy e-mailben.

Zalavári György azt javasolja, hogy ilyen megkeresés esetén ragaszkodjunk a szerződés írásbeli módosításához. Ezzel elkerülhetjük a vételár elvesztését és ezáltal akár az ingatlanügylet meghiúsulását is.

Aki utalt, futhat a pénze után

Ha már megtörtént a baj, és elutaltuk a csalók bankszámlaszámára a pénzt, két eshetőség van:

  • a csalók azonnal leveszik a bankszámláról az összes pénzt;
  • vagy nem ilyen okosak, és még valahogy vissza lehet szerezni a bank közreműködésével a vételárat.

Érdemes futni a pénz után, hiszen egy ingatlannál több tízmilliós, vagy akár százmilliós tételről is szó lehet. Ilyenkor mielőbb fel kell venni a kapcsolatot a számlavezető bankkal, amely a kedvezményezett bankjával felveszi a kapcsolatot és megpróbálja visszaszerezni a pénzt.

Automatikus megoldás sajnos nincs ilyen esetben, ugyanis a kedvezményezett bankszámla tulajdonosa dönt arról, hogy visszautalja-e a kapott pénzt.

Végső megoldás a bírósági út lehet – a csalás áldozata ismeretlen tettes ellen feljelentést tehet.