Ítéletet hirdetett pénteken a Fővárosi Törvényszék, a Hadházy Ákos kontra Bánki Erik perben. A kormánypárti képviselő személyiségi jogának megsértése miatt kezdeményezett bírósági eljárást az ellenzéki politikussal szemben: Hadházy Ákos idén tavasszal a saját Facebook-oldalán osztotta meg:

Ha az ügyészség használná a Google-keresőt, Bánki Erik fideszes képviselő már a vádlottak padján ülhetne különösen nagy értékű gazdasági csalás és hivatali visszaélés vádjával.

Mindezt azért írta az ellenzéki képviselő, mert már második éve folyik az úgy nevezett Volvo-gate pere a Kaposvári Törvényszéken: ahogy arról a Napi.hu is rendszeresen beszámolt, ennek tárgya, hogy mire ment el 700 millió forint közpénz a pécsi buszbeszerzéskor. Az időközben elhunyt Paiger István I. rendű vádlottként azt állította, hogy nem bűnös, hanem áldozatnak vallotta magát, azt állítva, hogy a Pécs városára nézve erősen hátrányos szerződés aláírásakor Bánki Erik „fogta a tollát, azaz ő döntött helyette.”

A bíróságra emiatt – és egy utaslista miatt, amely szerint a fideszes politikus kint járt Hollandiában a korrupciógyanús beszerzés tárgyalódelegációjával egyidőben – tanúként beidézte a kormánypárti képviselőt. Bánki tárgyaláson tett vallomásának nem adott hitelt Hadházy Ákos, aki jelen volt a kaposvári  meghallgatáson. Sőt, az ellenzéki politikus feljelentette Bánkit, de a hatóság nem rendelt el nyomozást, amire reagálva osztotta meg Hadházy Ákos a fent idézett ellenvéleményét. Bánki Erik ezért beperelte jó hírnevének megsértése miatt.

200 ezer forint helyett perköltség

A Fővárosi Törvényszék elutasította Bánki Erik keresetét. Indoklásában kifejtette, hogy két közszereplőről van szó, az Alkotmánybíróság és a Kúria állásfoglalása ebben az ügyben mérvadó. Hadházy Ákos a véleményét fejtette ki, amikor az újságcikkekből ezt a következtetést volna le. „Ha a tényeket keressük”, akkor a bíróság szerint büntetőügy lenne ebből a perből, ami ugyebár nem lehetséges.

Hadházy Ákos megkeresésünkre elmondta, hogy nem csodálkozik az ítéleten, de jobban örült volna, ha a polgári per helyett büntetőper lett volna, mert abban szembesíthetné Bánki Eriket a vádakkal. Ezért képviselőként a mentelmi jogának a felfüggesztést is szívesen vállalta volna.

Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának elnöke 200 ezer forintra taksálta a jó hírnevét, ennyi pénzt kért volna Hadházy Ákostól, ha megnyeri a pert, de vesztes félként most őt terheli a perköltség megfizetése.

Az első fokú ítélet ellen 15 napon belül fellebbezéssel élhetnek a felek.