Letették a 46,5 kilométer hosszú R67-es gyorsút alapkövét, ez a M7-est köti majd össze Kaposvárral - olvasható a blogon.

A gyorsút kategóriát azután vezette be a kormány, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pár éve gyorsforgalmi utat ígért minden megyei jogú városnak. Az út jellemzője, hogy 110 kilométeres óránkénti sebességgel is lehet hajtani, de lehetnek szintbeli kereszteződések is. A jele egy autóút tábla lesz, zöld háttérrel.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. honlapja szerint az első ütemben Somogyaszaló és Somogybabod között 33,2 km hosszon 2X2 sávos út épül, ebből több mint 20 km új nyomvonalon vezetett út lesz. A 67-es számú főút települések közötti szakaszán 11,5 tonnás terhelésre alkalmas burkolatmegerősítés és útszélesítés is lesz.

Forrás: NIF

A szakaszon 3 turbó körforgalom, 3 különszintű csomópont és 3 különszintű átvezetés készül. A főpálya mellé 11 kilométeres burkolt szervizút épül összekötő úti paraméterekkel a lassú járművek számára. A három ütem közül az első 2019-re készülhet el.

A teljes fejlesztésnek köszönhetően a menetidő mintegy 15 perccel csökken Kaposvár és az M7-es autópálya között.

Forrás: NIF

A Fonódó szerint az autóutaknál a hivatalos érvelés szerint olcsóbban építhető gyorsutakat már a bejelentéskor sem övezte egyöntetű elismerés. Sokan balesetveszélyesnek tartanak egy olyan utat, ami úgy néz ki, mint egy sztráda vagy jobb autóút, de mégis nekiszaladunk egy körforgalomnak vagy akár egy piros lámpának rajtuk, hiszen ezeken körforgalmat, lámpás csomópontot is megengednek.

Zenélő aszfalt

Az út egyik szakaszára "zenélő aszfalt" kerül, az autósok a Republic A 67-es úton című dalát fogják hallani.