Néhány éven belül újra kell tanulnunk a teljes onkológiát - fogalmazott az egyik onkológus a hétvégén Mátraházán, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság Update'19 továbbképző szimpóziumán. A szakorvos az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) június eleji világkongresszusáról hazatérve állapította meg, hogy alapvető változáson megy keresztül a daganatos betegségek kezelése.

Egyre több ráktípusban nyer létjogosultságot, hogy a betegek már a daganateltávolító műtét előtt kapjanak kemoterápiát vagy célzott onkológiai kezelést és ne csak utána. Ezek a kezelések javíthatják a műtét eredményességét, illetve mivel ekkor még a daganat a szervezetben van, annak változásán keresztül lemérhető, hogy a terápia műtét utáni folytatása a kiújulás kockázatának csökkentése érdekében hasznos lehet-e a beteg számára. Ez például az emlőrákos vagy a fej-nyaki daganatos betegek egy részénél már évek óta bevált gyakorlat, az újabb nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a hasnyálmirigyrákos, a vastagbélrákos és a melanomás betegek egy részénél is javíthatók az életkilátások a már operáció előtt megkezdett onkológiai kezeléssel.

Amíg egyes területeken bővítenék, máshol szűkítenék a kemoterápiával kezelt betegek körét. A ráksejtek genetikájának egyre pontosabb feltérképezésével és a daganatos betegek sorsának hosszú távú követésével ugyanis azt is egyre pontosabban meg tudják határozni, hogy a sikeresen megműtött betegek közül kiknél lehet eltekinteni a kemoterápiától vagy kiknél lehet elegendő rövidebb ideig tartó, esetleg kevésbé agresszív onkológiai kezelés.

Újdonságok

Pajkos Gábor, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke szerint alapvetően új koncepció a rákkutatásban, hogy amíg korábban az egyes daganattípusokra - emlőrákra, tüdőrákra, vastagbélrákra - kerestek gyógyszereket, addig ma már az új gyógyszerekkel a ráksejteken található génhibákat igyekeznek megcélozni, függetlenül attól, hogy az adott rák a gyomorban, a vesében vagy épp a húgyhólyagban alakult ki.

Már van is olyan hatóanyag, amelyet Amerikában mindenféle daganat kezelésére engedélyeztek, amennyiben a ráksejteken adott genetikai elváltozások kimutathatók. A baj, hogy egy daganatban olyan sokféle genetikai módosulás fordulhat elő, hogy egy-egy ilyen gyógyszer összességében a rákbetegeknek nagyon kis százalékánál lehet hatásos - náluk viszont korábban nem látott mértékben javíthatja az életkilátásokat. Univerzális rákgyógyszer továbbra sincs kilátásban. Teret nyer viszont a daganatok molekuláris genetikai vizsgálatát kínáló precíziós onkológia: egyre kevésbé a korábbi statisztikákon, egyre inkább személyre szabott jellemzőkön alapszik az onkológusok terápiás javaslata - magyarázza Pajkos Gábor.

Immunterápiák előtérben?

Az immunterápiák jelentős változásokat hoznak a magyar rákbetegek egyre nagyobb részének kezelésében is. Az immunterápiák nem közvetlenül a ráksejteket pusztítják el, mint a kemoterápiák vagy a célzott daganatellenes kezelések, hanem általuk felszaporodhatnak az adott ráksejteket felismerni és támadni képes immunsejtek, így a szervezet hatékonyabban küzdhet a daganattal. Az immunterápiák már elérhetők idehaza is, használatuk egyelőre a betegek kis része számára hozhat eredményt, de ez az arány a jövőben várhatóan jelentősen nőhet.

Kásler: regionális együttműködés kell

A rákos megbetegedések visszaszorítása érdekében regionális partneri együttműködést szorgalmazott Kásler Miklós egy a napokban rendezett konferencián. A kelet-közép-európai országok összefogása a betegek érdekét szolgálja - mondta a miniszter, amikor bejelentette, Budapesti székhellyel megalakul a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia, amelybe tudósokat delegálnak az együttműködő országok.

Tavaly négymillió rákos megbetegedést regisztráltak Európában, és a tüdő-, a vastagbél-, illetve a gyomorrák, valamint nők esetében az emlőrák a leggyakoribb elváltozás.

A regionális összefogás nagyon aktuális lenne, leginkább azért is, mert az onkológiai költség-robbanás ma már világgazdasági probléma, a 10 legnagyobb innovatív onkológiai gyógyszer-gyártó/forgalmazó éves bevétele már magasabb, mint Oroszország éves honvédelmi kiadásai - kommentálták a miniszter bejelentését lapunknak szakértők.  A már tömeges megbetegedésnek számító daganatos megbetegedéseknél a korai felismerés, reális gyakoriság-csökkentő programok,diagnosztika - sebészet - megfelelő arányú sugárterápia még gazdaságosan működtethető, de az új gyógyszeres eljárások költségei gazdasági okokból bizonyosan nem terjeszthetőek ki a világ valamennyi beteg lakosára, hiszen a jelenlegi gyógyszer-domináns szakmai protokollok-irányelvek költségei a teljes lakosságra vonatkoztatva már az USA szintjén is fenntarthatatlanok.

Ezért mindenképpen új alapokra kellene helyezni a szakmai megközelítéseket, gondolkodás-menetet. Az egyes országoknak "önkorlátozásokat" kellene rendszer-szinten
bevezetni, ami pedig kiemelten igaz az amerikai eljárásokat, standardokat kontroll nélkül átvevő közép-európai országokra - hangsúlyozták.