Értékben és darabszámban is megduplázódott a készpénzfelvételekhez kapcsolódó átverések száma a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest – írja az azénpénzem.hu. A jellemző azonban továbbra is inkább az adathalászathoz, az adatlopáshoz kapcsolódó visszaélés, a pszichológiai manipuláció. Az egy évvel korábbinál 285 millió forinttal nagyobb lett a kár, amit szinte kizárólag a magánszemélyekre terheltek.

A készpénzfelvételek száma csökkent, de több pénzt vettek fel az ügyfelek.

Az összes – kártyás és pénztári – kifizetések száma a jegybanki adatok szerint a második negyedévben 0,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Közben a kártyás készpénzfelvétel darabszámban közel 5 százalékkal, értékben pedig 8,3 százalékkal nőtt.

Azonnali pénzügyi segítséget kaphat, akit átvertek a csalók

Az MNB alelnöke szerint a magyar pénzforgalmi rendszer a legbiztonságosabbak közé tartozik, mégis rengeteg csalás történik hazánkban. Ha ön is csalás áldozta lett, minél előbb tegyen feljelentést és bankjával is vegye fel a kapcsolatot. Ha pénzre van szüksége, gyorssegélyt is kaphat. Bővebben >>>

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss közleményéből kiderült, hogy a második negyedévben belendültek a készpénzfelvételekhez kapcsolódó visszaélések. Ez 2022 második negyedévéhez képest darabszámban és értékben is több mint megkétszereződött, de a teljes érték még így is 112 millió forintot tett ki.

A károk egyre nagyobb része hárul a kártyabirtokosokra – jelezte az MNB. Mint a portál kiszámolta: az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest mintegy 285 millió volt a kárösszeg növekménye, amiből közel 280 milliót a lakosságra terheltek. A bankok bő egymillióval kevesebb mínuszt könyveltek el, a különbözet pedig a kereskedők zsebéből röppent ki.

2020-ig a károk többségét a bankok voltak kénytelenek lenyelni.

Új trend a fizetési módoknál? Kevésbé félünk az okosfizetéstől, de egyelőre az egész világon a készp

Az összes elektronikus tranzakció típus emelkedő tendenciát mutatott a pénzforgalom második negyedévi adataiban, különösen pozitív hír, hogy a mobiltárcás fizetések is egyre népszerűbbek. Közben a készpénzfelvételek is csökkenésnek indultak, bár csak minimálisan. A megyeszékhelyeken még ATM-eket is megszüntettek a bankok. Bővebben >>>