Megviselte a rekkenő hőség a Sydney Marathon futóit vasárnap, 26 embert vittek kórházba, és mintegy 40 embert hőkimerültség miatt kezeltek a mentők.

Ausztrália nagy részén, beleértve Sydney-t is, tavaszi hőhullám tapasztalható – közölte a helyi Országos Meteorológiai Iroda.

A hőmérséklet hétfőn várhatóan 16 Celsius-fokkal (60 Fahrenheit) a szeptemberi átlag felett lesz.

Az emelkedő hőmérséklet a hétvégén erősödött, és valószínűleg szerdáig tart Dél-Ausztrália, Victoria és Új-Dél-Wales államaiban – írja a CNN.

A meteorológiai hivatal előrejelzése szerint Sydney nyugati részén a hőmérséklet hétfőn várhatóan eléri a 36 Celsius-fokot (96,8 Fahrenheit), majd csütörtökön körülbelül 22 Celsius-fokra (71 Fahrenheit) csökken, tehát egyelőre úgy tűnik, hogy szerdától fellélegezhet a lakosság.

A hőhullám a tüzek kockázatát is növeli, több régió is magas tűzveszélyességi besorolást kapott, a hatóságok pedig arra kérik a lakosságot, hogy készüljenek fel a bozóttüzekre.

Körülbelül 50 fű vagy bozóttűz ég Új-Dél-Wales-szerte, de mindegyiket sikerült megfékezni.

Az El Nino további szélsőséges időjárási eseményeket idézhet elő Ausztráliában az erdőtüzektől a ciklonokig és az aszályokig, a hatóságok pedig már a megnövekedett bozóttüzek kockázatára figyelmeztetnek.

Ausztrália meleg tavasza egy olyan telet követ, amelynek hőmérséklete jóval az átlag felett volt. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az olyan szélsőséges időjárási események, mint a hőhullámok csak gyakoribbá és intenzívebbé válnak, ha a világ nem hagy fel a bolygót fűtő fosszilis tüzelőanyagok égetésével.

Ez már több, mint globális felmelegedés: a globális „forrás” korszakába léptünk

Az idei július volt a valaha mért legmelegebb hónap a Földön – erősítette meg kedden a Kopernikusz, az Európai Unió Föld-megfigyelési programja. Bővebben–––>