Egy volt katonai hírszerző tiszt, akiből informátor lett, elmondta a képviselőházi törvényhozóknak, hogy a kongresszust tudatlanságban tartják az azonosítatlan anomális jelenségekről, az úgynevezett UAP-okról vagy ufókról, és egy meghallgatáson azt állította, hogy a végrehajtó hatalmi szervek évek óta visszatartják a titokzatos objektumokkal kapcsolatos információkat – írja a CBS News.

David Grusch, aki 14 évig szolgált hírszerző tisztként a légierőnél és a Nemzeti Földrajzi Hírszerző Ügynökségnél, a képviselőház Felügyeleti Bizottságának nemzetbiztonsági albizottsága előtt jelent meg két olyan volt vadászpilótával együtt, akiknek első kézből származó tapasztalataik vannak azonosítatlan légi jelenségekről.

Grusch ez év elejéig a Pentagon két, az UAP-ot vizsgáló munkacsoportjának képviselőjeként szolgált. A titkos programokat vizsgáló munkája során értesült „egy több évtizedes UAP-visszafejtési programról”. Állítása szerint nem kapott hozzáférést ezekhez a programokhoz, amikor kérte, és azzal vádolta a hadsereget, hogy pénzeszközöket használt fel arra, hogy ezeket a műveleteket elrejtse a kongresszusi felügyelet elől. Grusch olyan tisztviselőkkel készített interjút, akiknek közvetlen ismereteik voltak „nem emberi” eredetű repülőgépekről, és hogy néhány járműben „biológiai anyagokat” találtak.

Mindkét párt képviselői egyre inkább azt követelik a végrehajtó hatalomtól, hogy nyíltabban beszéljen ezekről a jelenségekről.

„Fel fogjuk fedni az eltussolást, és remélem, hogy ez csak a kezdete annak, hogy még sok meghallgatás lesz” – mondta Tim Burchett, egy Tennessee állambeli republikánus képviselő. A Pentagon nem reagált Grusch állításaira, de a minisztérium már korábban is tagadta azokat.

Az UAP-ügy az elmúlt években széleskörű figyelmet kapott a Kongresszus és a közvélemény részéről egyaránt, miután számos videofelvétel látott napvilágot, amelyeken jellemzően látszólag jellegtelen tárgyak láthatóak, amelyek nagyon nagy sebességgel és nyilvánvaló meghajtási mód nélkül mozognak a levegőben.

A Pentagon All-Domain Anomaly Resolution Office (Minden területet érintő rendellenességeket megoldó hivatal), amelyet a Kongresszus tavaly hozott létre az incidensek kivizsgálására, májusig mintegy 800 UAP-ról szóló jelentést vizsgált ki. Bár a katonai tisztviselők szerint az esetek többsége ártalmatlan eredetű, sok más eset továbbra is megmagyarázhatatlan. A törvényhozók szerint a hadsereg többet tud a tárgyakról, mint amennyit a kongresszusnak elárult.

Sötétszürke vagy fekete kockák egy tiszta gömb belsejében

Grusch mellett a testület meghallgatta Ryan Graves, a haditengerészet egykori pilótájának vallomását, aki már beszélt arról, hogy kiképzési küldetések során találkozott ufókkal, valamint David Fravorét, aki 2004-ben Kalifornia partjainál egy repülés során észlelte a nagyméretű tárgyat, amelyet a ma már híres „Tic Tac” videón rögzítettek. 

Mindhárom szemtanú szerint a jelenlegi jelentési rendszerek nem megfelelőek az UAP-val való találkozások kivizsgálására, és elmondták, hogy még mindig megbélyegzik azokat a pilótákat és tisztviselőket, akik nagyobb átláthatóságot követelnek a megosztott tapasztalataikról.

Graves F-18-as pilóta volt, aki 2014-ben Virginia Beachen állomásozott, amikor a századával először kezdtek ismeretlen tárgyakat észlelni. Úgy írta le őket, mint „sötétszürke vagy fekete kockákat egy tiszta gömb belsejében, ahol a kockák csúcsa vagy csúcsai a gömb belsejéhez értek”. 

Egy pilótatársa mesélt neki egy esetről, amely körülbelül 16 kilométerre a partoktól történt, amikor egy másfél és 5 méter közötti átmérőjű tárgy repült két F-18-as között, és a repülőgépek 15 méternyire megközelítették őket. Azt mondta, hogy akkoriban nem volt mód a találkozás jelentésére. 

Az azonosítatlan objektumok a repülésbiztonság szempontjából aggodalomra adnak okot

„Ha mindenki láthatná azokat az érzékelő- és videóadatokat, amelyeknek tanúja voltam, akkor megváltozna a beszélgetésünk. Arra kértek bennünket, hogy foglalkozzunk azzal a biztonsági és védelmi kérdéssel, amit ez a téma jelent. Ha az UAP külföldi drónokat takar, akkor ez sürgős nemzetbiztonsági probléma. Ha valami másról van szó, akkor ez a tudomány problémája. Mindkét esetben az azonosítatlan objektumok a repülésbiztonság szempontjából aggodalomra adnak okot. Az amerikai emberek megérdemlik, hogy tudják, mi történik az égbolton” – mondta Graves.

Fravor elmesélte, hogy 2004-ben találkozott egy objektummal a kaliforniai partoknál. Elmondta az albizottságnak, hogy ő és egy másik pilóta észlelte a sima, varrat nélküli, ovális alakú tárgyat a víz felett lebegve, mielőtt az gyorsan felemelkedett volna a levegőben mintegy 3600 méter magasra. Ezután felgyorsult, és eltűnt. Kevesebb mint egy perccel később, 96 kilométerrel arrébb észlelték. Fravor visszatért egy repülőgép-hordozóra, és megemlítette az objektumot a felszállásra készülő többi pilótának, akiknek sikerült videóra venniük.

Azt hiszem, amit tapasztaltunk, jóval meghaladta az akkori anyagtudományt és a képességeket, amelyekkel akkor rendelkeztünk, vagy amelyekkel a következő 10-20 évben rendelkezni fogunk

– tette hozzá Fravor.

A kongresszus az UAP/UFO átláthatóságát szorgalmazza

A szerdai meghallgatásra a törvényhozók növekvő hajlandósága közepette került sor, hogy a katonai és hírszerző ügynökségektől többet követeljenek a rejtélyes incidensekkel kapcsolatban. A kongresszus számos tagja arra hivatkozott, hogy az amerikai légtérben vagy annak közelében lévő ismeretlen objektumok potenciális nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek. 

A szenátorok egyik kétpárti csoportja Chuck Schumer vezetésével módosító indítványt nyújtott be a kongresszusban jelenleg készülő éves védelmi kiadásokról szóló törvényjavaslathoz. Az intézkedés, amely a John F. Kennedy elnök meggyilkolásával kapcsolatos kormányzati feljegyzések nyilvánosságra hozatalát célzó jogszabály mintájára készült, előírná a végrehajtó hatalmi ág ügynökségeinek, hogy az UAP-felvételeket egy felülvizsgálati bizottságnak adják át, „z azonnali nyilvánosságra hozatal vélelmével”. Az ügynökségeknek meg kellene indokolniuk a titkosítás iránti kérelmeket.

Egy másik képviselőházi testület tavaly nyáron a Pentagon tisztviselőinek tanúvallomását hallgatta meg a kérdéssel kapcsolatos első nyílt meghallgatáson több mint 50 év szünet után.

A szerdai meghallgatáson mindkét párt törvényhozói dühösek voltak amiatt, hogy képtelenek a katonai és hírszerző ügynökségektől információkat szerezni az UAP-ról: egy túlzottan titkosított rendszerről beszéltek, amely elzárja a nyilvánosság elől az incidensekről szóló jelentéseket. 

„Ma már nyilvánosságra kellene hoznunk. Eljött az idő” – mondta Jared Moskowitz floridai demokrata képviselő. „Többen közülünk alig várják, hogy bizalmasabb keretek között kapjanak válaszokat. Feltételezem, hogy ebből valamilyen jogszabály születik majd” – tette hozzá Glenn Grothman képviselő, az albizottság elnöke.