Csigalassúsággal folyik az Opera ház felújítása. A megnyitó időpontját ugyan 2019 szeptemberére tűzték ki, de az már bizonyosnak látszik, hogy csúszni fog - nem is keveset.

Az ok roppant egyszerű: még most sem dőlt el, hogy milyen legyen a rekonstrukció. Az egyes szakértők által szorgalmazott "történeti felújítás" mellett a gyorsabb és nem annyira aprólékos rekonstrukció mellett egyaránt szólnak érvek. Az Ybl-palota megújulásának költségei egyre magasabbak: a tavaly meghirdetett 19 milliárdot az első lépcsőben 14 milliárdra "fogyasztotta le" az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), majd amikor látszott, hogy ez nem lesz elég, akkor egy kormányhatározattal 7 milliárddal megtoldották azt. Ehhez járul az Operaház színpadtechnikájának költsége, amely nettó 6,3 milliárd (bruttó 8 milliárd) forint lett. Így a teljes beruházás már 30 milliárd forintnál tart.

Mennyi lesz a vége?

A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a kiindulási összeg eleve irreálisan alacsony volt, valamint azóta jelentősen emelkedtek az építőipari árak. Ezek figyelembe vételével minimum 40, de inkább 50 milliárdos is lehet a végszámla.

Hogy ezt megkapja-e a projekt, arról vélhetően kormányrendelet szól majd - ennek azonban egyelőre semmi nyoma. Mint ahogyan annak sem, hogy milyen irányt vegyen a rekonstrukció. Ez utóbbi ugyanis meghatározza azt, hogy mennyibe kerül majd a nemzeti dalszínház megújítása. A Napi.hu úgy tudja, hogy informálisan már eldőlt: a teljes műemléki helyreállítást végzik el - ennek azonban mindeddig semmi nyoma.

Számolnak, nem döntenek

A bizonytalanságok kiszűrésére és a tételek átszámolására értesüléseink szerint az Emmi Fürjes Balázst, Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkárt kérte fel, aki a feladatot tovább passzolta a Városliget Zrt.-nek. A Napi.hu információi szerint nekik kell javaslatot tenni a hogyan továbbra.

A tempó ugyanakkor meglehetősen feszített, ugyanis az Opera 2019 szeptemberében már elfoglalná régi székhelyét, a Hajós utcában levő irodaházat pedig a jövő év végéig kellene átadni. (A Kőbányán található gyártóbázisnak és próbahelyszínnek épülő Eiffel-bázis építésében nincs csúszás, azt vélhetően jövő januárban meg tudják nyitni.)

A felújítási munkát végző W-É-L Opera Konzorcium - amelynek tagjai a West Hungária Bau Kft., az Épkar Zrt. és a Laki Épületszobrász Zrt. - az egykori híradások szerint 20 milliárdért vállalta volna a felújítást - ebből lett először 14, majd idén nyáron 21 milliárd forint. Az építkezés a lapunk által a napokban elvégzett "helyszíni szemle" alapján még csak a bontási fázisban van, és láthatóan sokkal kevesebb munkás tüsténkedik az építkezésen, mint akár egy hónappal ezelőtt. Ez persze részben érthető is, hiszen minek legyen ott több száz ember, ha nem tudják, hogy mit kell építeni.

Kérdéseinkkel az építő céget, az Operaház vezetését, a Városliget Zrt.-t és Fürjes Balázs titkárságát is megkerestük. Közülük eddig csak a zrt. válaszolt a részleteket firtató kérdéseinkre. Eszerint

a Városliget Zrt. az alapításáról, feladatairól, illetve más egyéb kötelezettségeiről rendelkező jogszabályok és utasítások alapján folytatja tevékenységét, melyek nem tartalmazzák az Ön kérdéseiben hivatkozott tételeket.

A már folyamatban levő operaházi munkálatok lezárása után, vagyis két év múlva bezárhat az Erkel színház is. Az éveken át bezárt "népoperát" 2013-ban kezdték el felújítani és viszonylag gyorsan át is adták a közönségnek. Akkor a négy javasolt verzió közül a legolcsóbb rekonstrukció mellett döntöttek, így kevesebb mint 2 milliárdból tették üzemképessé az épületet. (Ennek duplájából már próbatermekkel, balett színpaddal és raktárral is bővíteni tudták volna az Erkelt.) Akkor egyetlen szó nem esett arról, hogy néhány év múlva szükség lesz egy újabb, alapos felújításra. Ókovács Szilveszter az Opera főigazgatója viszont épp a közelmúltban vetette fel a jelenleg legnagyobb dalszínházi játszóhely bezárásának és megújításának szükségességét. Ennek költségét 30 milliárd forintra taksálta.

A fotó forrása: Szakonyi Péter/Napi.hu.