Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az energetikával foglalkozó szakemberek és a házi napelemes rendszerek telepítésén gondolkodó laikusok nehezen értik, hogy miért változtatta meg a kormány a napenergia-politikáját – számoltunk be róla a Napi.hu hasábjain.

Iparági szereplők értelmezése szerint már 2024. január 1-jétől általánosan véget vethet a felhasználói szempontból kedvező éves szaldó rendszernek a háztartási méretű (HMKE) naperőművek termelésének elszámolását is érintő legutóbbi rendelet – írja a Portfolio.

A november 18-án megjelent rendelet értelmezése a szakmát is kihívás elé állította, ezért a MANAP iparági egyesület állásfoglalást kért az ügyben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH).

Megszűnik az éves szaldóelszámolás lehetősége

Egy hónappal azután, hogy a kormány október végén átmenetileg felfüggesztette a 2022. október 31. után benyújtott HMKE-igénylések nyomán megvalósuló új napelemes rendszerek hálózati betáplálási lehetőségét, újabb lényeges és felhasználó szempontból negatív változás történt a háztartási naperőművek hazai szabályozásában. Bár továbbra sem teljesen egyértelmű a HMKE-k hálózatra termelésének elszámolására vonatkozó legutóbbi szabályozási változás, úgy tűnik, hogy az első értelmezésektől eltérően a 13/2022. (XI. 18.) MEKH-rendelet alapján 

2024 JANUÁR ELSEJÉTŐL LÉNYEGÉBEN MINDENKINEK MEGSZŰNIK AZ ÉVES SZALDÓELSZÁMOLÁS LEHETŐSÉGE, AMELY JELENTŐS MÉRTÉKBEN JÁRULT HOZZÁ A HÁZTARTÁSI NAPELEMES RENDSZEREK MAGYARORSZÁGI TÉRNYERÉSÉHEZ

- közölte Szolnoki Ádám, a MANAP iparági egyesület elnöke. Az érdekképviseleti szervezet vezetője szerint a Magyar Közlönyben megjelent rendelet nyomán az éves szaldót havi szaldó válthatja az említett időponttól; a változás azokat is érinti, akik már korábban bekerültek a szaldó elszámolásba.

Erre utal a rendelet indoklásának megfogalmazása is, mely szerint a szaldóelszámolás betöltötte az eredeti célját, tekintettel arra, hogy a háztartási méretű kis erőművek darabszáma és beépített teljesítménye az elmúlt időszakban dinamikusan növekedett.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A havi szaldóra való átállás a gyakorlatban azt jelentené, hogy míg az éves szaldó rendszer keretében az elszámolás alapját a 12 hónap alatt hálózatra betáplált és onnan vételezett villamos energia különbözete képezi, addig az új rendszerben havonta elszámolnák a különbözetet.

AZ ÉVESRŐL HAVI SZALDÓRA VALÓ ÁTÁLLÁS MEGLEHETŐSEN NAGY VÁLTOZÁST JELENT, ÉS KEDVEZŐTLENÜL MÓDOSÍTJA A NAPELEMES RENDSZEREK MEGTÉRÜLÉSI IDEJÉT,

ugyanakkora megtermelt energiamennyiséget feltételezve is.

További részletek a Portfolio összeállításában.