Több mint 2,1 millió fontért (937 millió forint) kelt el szombaton a londoni Sotheby's árverésén a világ „legkeresettebb skót whiskyjének” egy palackja. A Macallan 1926 egyike annak a mindössze 40 palacknak, amelyet 60 évnyi sherryhordós érlelés után varázsoltak ki, így ez a valaha gyártott legidősebb Macallan évjárat – közölte az aukciósház.

A Sotheby's arra számított, hogy 750 000 és 1,2 millió font közötti összeget fog érni ez a nedű, ezért sokkoló élmény lehetett, amikor a becses palackért több mint kétmillió fontot fizettek, ami új rekordot jelent minden árverésen eladott szeszesital vagy bor palackja esetében – írja a CNN.

Megkóstoltam egy apró cseppet ebből. Nagyon gazdag, sok benne az aszalt gyümölcs, ahogy az elvárható, sok benne a fűszeres és fás ízvilág is

– mondta Jonny Fowle, a Sotheby's whiskyért felelős vezetője, aki hihetetlen whiskynek az italt nevezte, amelyet nem szabad félvállról venni.

1986 óta várja gazdáit ez az itóka

Az 1986-ban töltött 40 palackból eddig egyet sem tettek elérhetővé megvételre, néhányat inkább a The Macallan legjobb ügyfeleinek ajánlottak fel, ez a luxus növeli a vonzerejét, amint azt a palackok korábbi eladásai is bizonyítják.

2019-ben a Sotheby's 1,5 millió fontért (649,5 millió forint) adta el a 14 Fine and Rare címkével díszített The Macallan 1926-os palackját, ami akkor a valaha árverésre bocsátott legdrágább szeszesitalos palack volt.

A szombati eladáson a Valerio Adami olasz festőművész által tervezett címkével borított 12 palack egyike volt, amelynek egyike feltehetően megsemmisült a 2011-es japán földrengés során. Ez a palack egyben az első olyan The Macallan 1926-os palack, amelyet az árverés előtt a skóciai The Macallan lepárlóüzemben felújítottak.

További 12 palackot Sir Peter Blake popművész címkézett fel, míg a fennmaradó kettő címkézetlenül került forgalomba. A címkézetlenek közül az egyiket Michael Dillon ír művész festette kézzel, és ez lett az első olyan whiskysüveg, amelynek a leütési ára meghaladta az 1 millió fontot (433 millió forint), amikor 2018-ban 1,2 millió fontért (519,6 millió forint) kelt el - közölte honlapján az aukciósház.