Rengeteg ember életét keseríti meg a migrén. Amikor tehát felbukkan egy olyan újdonság, amely azt állítja, hogy „meggyógyíthatja", vagy legalábbis elűzheti a borzalmas fejfájást, azt az érintettek biztosan ki fogják próbálni.

Bár léteznek a migrénre orvosi kezelések, általános gyógymód nincs rá. A vényköteles gyógyszerek nagyon hatékonyak lehetnek – de nem mindig működnek. Sok ember számára egyszerűen nincs megoldás. Ezért saját módszereket igyekeznek felfedezni a mindent felülíró fájdalom kezelésére: hajszárítóval fújják az arcukat, vagy forró fürdőben ülnek, miközben hűsítő szemmaszkot viselnek és turmixot isznak.

De most vírusként terjed egy új módszer: a McMigraine Meal. Egy egyszerű, teljes cukortalmú kóla és egy adag sós sült krumpli úgy tűnik, megtette a hatását több száz embernél, akik a TikTokon magasztalták az étel-ital kombó erényeit.

De van-e bármilyen tudományos háttere a trükknek? Ennek járt utána a BBC, hiszen a migrén nyilvánvalóan egy összetett neurológiai állapot, ami okozhat fejfájást, nyakfájást, hányingert, szédülést, zsibbadást, homályos látást, sőt, a beszédet és a mozgást is befolyásolhatja. Ez nem gyógyítható egy kis koffeinnel és sóval egy gyorsétteremben.

Kay Kennis, a brit Migrén Alapítvány kuratóriumi tagja és migrénre szakosodott háziorvos szerint a McMigraine-étkezésnek vannak olyan elemei, amelyek segíthetnek elhárítani a rohamot.

„A kólában található koffein befolyásolja az idegműködést – mutatott rá Kay Kennis. Hozzátette, hogy vannak olyan koffeint tartalmazó fájdalomcsillapítók, amelyeket migrénre szednek az emberek, és sokan jól is reagálnak ezekre, 

Óvatosságra int ugyanakkor a koffeintartalmú szénsavas italok, például a kóla rendszeres migrénes kezelésének módjaként való használata ellen.

„A túl sok koffein is kiváltó ok lehet és hosszú távon még rosszabb helyzetbe kerülhet a migrénes beteg” – hívta fel a figyelmet.

Azt is elmondta, hogy a gyorséttermi étkezések egyéb összetevői, mint például a chipsen lévő só, szintén befolyásolhatják az idegi aktivitást. Azonban a nátrium migrénre gyakorolt ​​hatását még nem vizsgálták.

Az orvos arra is figyelmeztetett, hogy 

a gyorséttermi ételek nemcsak hogy nem egészségesek, hanem általában magas a tiramin-szintjük. Ez egy természetes vegyület, amely megtalálható számos élelmiszerben, de valójában súlyos migrént okozhat.

Peter Goadsby professzor, az NIHR-King's Klinikai Kutatóintézet neurológusa szerint a migrén- kutatások végre kezdenek pozitív eredményeket hozni. Legújabb tanulmánya szerint a gepants néven ismert gyógyszerek képesek blokkolni a fájdalomreceptorok egy csoportját a migrénes roham előtt, elvágva a fájdalmat, mielőtt az elkezdődne.

A professzor összességében azt ajánlotta a migrénben szenvedőknek, hogy étkezzenek rendszeresen, kerüljék a hullámvölgyeket. Ha érzik a figyelmeztető jeleket – ásítás, álmosság, hangulatváltozás, fokozott vizeletürítés, sőt só- és cukoréhség –, figyeljenek a testükre.

„Hallgass a testedre – ne a TikTokra, ez az én tanácsom.”