Bár a grillezés sokak számára a nyári kikapcsolódás szinonimája, a sikeres sütéshez több tényező összehangolt jelenléte szükséges. A Pick kutatásának válaszadói szerint a legnagyobb grillkatasztrófa az, ha elmossa az eső a grillpartit (54 százalék), de a rossz minőségű, rágós, mócsingos vagy romlott hús (39 százalék) is problémaforrás, de ugyanannyian attól is tartanak, hogy nem megfelelően sül át vagy épp odaég a hús, nem ízlik vagy éppen idő előtt elfogy. Ezek a számok is alátámasztják, hogy a grillezés nem csupán a tűz meggyújtásáról szól – a minőségi alapanyag legalább olyan fontos, mint a technika.
Számít a hús minősége – és ezt a fogyasztók is tudják
A felmérés szerint a magyar grillezők egyre tudatosabbak, 76 százalék vallja, hogy hús és hús között van különbség.
Háromnegyedük számára fontos a hús alapanyagául szolgáló állat jóléte,
közel 70 százalék figyel arra, hogy a hús alapanyagául szolgáló állat antibiotikum-mentes hízótakarmányon nevelkedjen, és 56 százalék számára a GMO-mentes termelésből származás is lényeges szempont. Minden harmadik fogyasztó hajlandó többet fizetni a jobb minőségű húsért, az sem kérdés, hogy a friss hús bizalmi termék – tízből négy ember számára ugyanis fontos, hogy ismert legyen a hús eredete.
„Öröm látni, hogy a magyar fogyasztók egyre nagyobb részének már nem mindegy, mi kerül a tányérjára és tudatosan keresik a prémium, márkázott, előre csomagolt és előkészített friss húsokat...” – mondta Szokolai Júlia, a Bonafarm húságazatának stratégiai és marketing igazgatója a PICK Prémium Friss húst gyártó MCS Vágóhíd Zrt. képviseletében.
Ez a magyarok kedvence
A grillrácsra leggyakrabban szárnyas (83 százalék) és sertéshús (74 százalék) kerül, utóbbi kategórián belül pedig a tarja a legnépszerűbb (80 százalék). A darált sertéshúsból készült termékek (42 százalék), a karaj (37 százalék) és az oldalas (30 )százalék is gyakori választás, míg a hal (18 százalék) és a marha (16 százalék) kevésbé.
Érdekesség, hogy bár a fiatalok is tarját grilleznek a legszívesebben, de a darált hús és a karaj népszerűbb a körükben, mint az idősebbeknél
– derül ki a Pick felméréséből.
A változatosság azonban ízlés kérdése – a különböző húsrészek más-más textúrát, zsírosságot és ízvilágot kínálnak, így a tudatos grillezők számára a hús kiválasztása is kulináris döntés, legyen szó oldalasról, hamburgerhúsról, csevapról vagy tépett húsról.