A magyar görögdinnye még csak most kezdi meg a combosodást az ültetvényeken, kistestvére, a sárgadinnye már borsos áron robbant be a piacokra – számolt be a Békés vármegyei hírportál.
A békéscsabai piacon 2500 forint körül adják kilóját, ennek ellenére a vásárlók kettesével-hármasával viszik a mézédes gyümölcsöt.
Nagy Balázs medgyesbodzási őstermelő, aki fóliás körülmények között termeszti a sárgadinnyét hangsúlyozta:
A sárgadinnye nemcsak édes és zamatos, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag – állítólag napi egy darab elfogyasztása már komoly támogatást nyújt az immunrendszernek.
A görögdinnye termesztők közben még várják a megfelelő időjárást. Ancsin László, gerendási termelő szerint a hajnali 6-7 fokos hideg nem kedvez a fejlődésnek, a fóliát így egyes soroknál még nem is merték eltávolítani. A hazai görögdinnye-szezon várhatóan csak június végén, július elején indul.
Addig viszont az import görögdinnyék uralják a boltokat és piacokat – ezekből viszont inkább a felezett, negyedelt darabokat keresik a vevők.