„Budapest formáját az adja meg, hogy milyen hangulatban van, aki nézi. Gyere, gyere, bárki vagy is, csinálj egy Budapestet.” Ez az Esterházy Pétertől származó idézet lett a Budapest Nagyregény mottója, egyben kulcs a város megértéséhez, játékszabály a könyv megírásához és útmutató az olvasásához. 

A Budapest születésnapjára kiadott könyv szerint a város története ugyanis elbeszélhetetlen. Folyamatosan alakul, formálódik, miként a város szövete Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítése óta, és vég nélkül hömpölyög, ahogy az eredeti részeket hol elválasztó, hol összekötő nagy folyó. Ahány korszak, ahány kerület, ahány család, annyi nézőpont, annyi kapcsolódás és annyi élmény. 

A regény fejezeteit ugyan 23 szerző írta, a Budapest Nagyregény mégis igazi közösségi alkotás.

A kötet megszületését hónapokon át tartó kutatómunka és civil legendárium-gyűjtés előzte meg. Az így előkerült történetek fontos támpontot és inspirációt is jelentettek a könyv megírásához, megidézésük tisztelgés mindazok előtt, akik valaha budapestinek tartották magukat.

A városegyesítés 150. évfordulója alkalmából készült alkotás egyszerre pillanatkép és szellemi emlékmű. Ebben a városregényben a szövegek térképek: az olvasó Budapest különböző kerületeit, korszakait, utcáit, épületeit járhatja be, és közben mindenhol emberekkel, sorsokkal találkozik. S bár bőven merít az elmúlt másfél század élményeiből, a jelen hangulatáról, világképéről, kihívásairól és álmairól is mesél.

A kötet szerzői között találhatjuk Vámos Miklóst, Háy Jánost, Grecsó Krisztiánt és Dragomán Györgyöt is.

A nagy fúzió, avagy boldog születésnapot Budapest!

Hosszas előzmények után a magyar Országgyűlés 1872 végén megalkotta azt a törvényt, amelyet az uralkodó 1872 december 22-én szentesített. Eszerint Pest, Buda és Óbuda egyesítésével 150 évvel ezelőtt, 1873. január 1-jén létrejött Budapest, és még ugyanabban az évben, november 17-én új testület vette át az egyesített főváros irányítását. Ennek emlékére 2023. november 17-én ünnepeljük Budapest megalakulásának 150 éves évfordulóját. Bővebben–––>