Az országos átlagot jóval meghaladó elöregedés sújtja a Balatont, ezért lehet beszélni demográfiai válságról, ugyanis a tehetős, idős emberek beáramlása kimutatható az üdülőövezetben, míg a helyi fiatalok közül sokan már másutt telepednek le – minderről Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszélt, akinek a szavait a Sonline idézte fel.

A fiatalok utcája

Ugyanakkor árnyalja a képet, hogy a betelepülők között előfordulnak fiatalok is. Új házasok, kisgyermekes szülők például a somogyi háttértelepülésekről, illetve nagyobb távolságról, például az Alföldről vagy északkelet Magyarországról is érkeztek Balatonszentgyörgyre. 

AZ ÖREGEDŐ TELEPÜLÉSSZERKEZETET BEFOLYÁSOLJA A KÜLFÖLDIEK JELENLÉTE IS, HISZEN A NÉMET, ANGOL, HOLLAND CSALÁDOK JELLEMZŐEN KOROSABBAK, ÉS RONTJÁK A TELEPÜLÉS KORFÁJÁT. 

Magyarország álomország a németek számára

Egyre több a Magyarországra érkező német, a betelepülők a közbiztonság, az olcsóbb megélhetési költségek és a megfizethető árú ingatlanok miatt jönnek.
Itt olvashatja a részleteket → 

A 60 év feletti korosztály 38 százalékát adja a lakosságnak – közölte Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy polgármestere, aki azt is elmondta, hogy a településen új utcát készülnek nyitni, ahol az önkormányzat kedvezményes telkeket biztosítana, kizárólag fiataloknak. 

Fáziskésés

Nem új keletű a probléma, mert a balatoni lakosság idősödése évtizedek óta tart, amit csak most vesszünk észre, mert fáziskésésben vagyunk – tette hozzá mindehhez Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, aki szerint már évtizedekkel ezelőtt tapasztalható volt, hogy 

AKI NYUGDÍJBA MENT, ÉS MEGTEHETTE, ODAADTA A GYEREKEINEK A LAKÁSÁT, AHOL ADDIG ÉLT, ÉS A BALATONNÁL TELEPEDETT LE. 

Sokáig így növekedett a tónál élők száma.

Szívesen látjuk az idősebbeket, de el kell mondani, hogy hozzák magukkal a szociális és egészségügyi problémáikat is

– mondta Lombár Gábor. 

Nagyobb gondnak látom, hogy azért 

NEM TUDNAK A FIATALOK HELYBEN MARADNI, MERT NINCS PÉNZÜK HÁZVÁSÁRLÁSRA, MIUTÁN AZ INGATLANÁRAK ELSZABADULTAK A BALATONNÁL. 

Sok tízmillió forint egy üres telek ára, és komplex megoldás kellene a problémára, a területfejlesztési miniszter szolgálati lakásokkal segítené a fiatalok helyben maradását, de szerintem ez csak részben jelenthet megoldást – tette hozzá a Balatoni Szövetség elnöke.

A Balaton iparmentes övezet

Galácz György, Balatonmáriafürdő októberben leköszönő polgármestere abban látja a demográfiai probléma gyökerét, hogy a tóparti településeken nincs ipari környezet, ahol nagy létszámban el tudnának helyezkedni a fiatalok, mivel kimondottan a vendéglátásra és az állami feladatok ellátására korlátozódik a balatoni térség városaiban a munkalehetőségek száma. 

Sötét felhők a Balaton felett

Miközben a Balaton kiváló üdülő övezet, ahol remekül érezheti magát az ember, látható, hogy a helyi társadalomnak folyamatosan küzdenie kell a jövőjéért, a mindennapi túlélésért – ezt már Navracsics Tibor mondta a Portfolio Balaton Konferenciáján, megjegyezve, hogy a térségben nem kimondottan jók a képzettségi a mutatók, a diplomások aránya nincs az élmezőnyben, és a foglalkoztatási ráta is alacsony. A part menti települések átmeneti, nyári népességrobbanásával nehezen küzd meg az infrastruktúra, míg a megfizethetetlen balatoni lakások, kevés munkalehetőség és az elvándorló fiatalok mind problémát jelentenek.