vizsgálóbizottság elnöke azt hangoztatta, hogy a magyarországi jogállamisági helyzet az egyik legrosszabb az Európai Unióban: az intézmények nem az állampolgárokat szolgálják, hanem a kormány politikai céljait. 

Jeroen Lenaers kiemelte, látogatásuk lehetővé tette, hogy jobban megértsék a kémszoftverek használatát és a visszaéléseket azokkal Magyarországon. A holland politikus sajnálatosnak nevezte, hogy a magyar kormány röviddel érkezésük előtt és megfelelő indoklás nélkül elutasította meghívásukat a párbeszédre.

Varga Judit igazságügyi miniszter összeesküvés-elméleteket gyártott és külföldi befolyásolást emlegetett, ami nevetséges

– idézi az MTI Lenaers-t, aki a tudósítás szerint hozzátette, hogy a magyar miniszter nem tiszteli a demokratikus eszmecserét, a párbeszéd pedig nem tartozik a kormány munkamódszerei közé.

Keserű tapasztalatok a magyar politika mostani állapotáról

„A meghívásuk elutasítása sokat elmond és keserű tapasztalat a magyar politika állapotáról. A párbeszédnek a legtermészetesebbnek kellene lennie, helyette a kormány az EP választott képviselőit támadja” –  fogalmazott az EP-képviselő. Megjegyezte, sem a magyar, sem a lengyel kormány „nem tűri az ellenőrzést”. A vizsgálóbizottság tagjai nem kaptak választ arra, miért figyeltek meg olyan sok embert a magyar hatóságok.

Valóban ilyen nagy veszélyt jelentenek újságírók, tüntetők? A magyar hatóságok általános okot, nemzetbiztonsági indokot hoztak fel, ez alapján bárkit megcéloztak. Ez azonban ellenkezik az irányelvekkel, az uniós jogszabályokkal

- emelte ki Jeroen Lenaers.

Jeroen Lenaers szerint a magyar emberek úgy érzik, hogy rendszerszerűen megsértik alapvető jogaikat: „Ellenkezik a liberális demokrácia alapelveivel, hogy politikailag és pénzügyileg is ellenőrzik a médiapiacot és a közszférát.”

A kereszténydemokrata politikus arra szólította fel a magyar kormányt: ne használja a tágan értelmezhető nemzetbiztonsági indokot a kémszoftverek használatakor. A delegációvezető szerint nem megfelelő a jogorvoslat lehetősége sem.

Az embereket nem értesítik arról, hogy megfigyelték őket, ami ellenkezik az európai emberi jogi bíróság esetjogával

– közölte Jeroen Lenaers, aki fontosnak nevezte az igazságszolgáltatás függetlenségét, mert „a magyar állampolgárok megérdemlik, hogy elszámoltatható és átlátható intézményeik legyenek”.

Áprilisra készülhet el a vizsgálóbizottság jelentése

Várhatóan áprilisra véglegesedik a több ország vizsgálatán alapuló jelentés Javaslatokat tesznek majd az európai polgárok védelme érdekében. Sophia in 't Veld vizsgálóbizottsági jelentéstevő szintén kiemelte, hogy a jogállamiság egészét rombolja, ha éppen azokat célozzák meg a kémszoftverekkel, akik alapvető fontosságúak a demokráciában: újságírókat, civil szervezetek képviselőit, ellenzéki politikusokat.

A kémszoftverek mélyen behatolnak a magánéletbe. Nem csupán a beszélgetéseket hallgatják le, hanem a mobiltelefonok teljes tartalmát átveszik: hozzáférnek minden képhez, levélhez, az összes kommunikációs előzményhez

– mutatott rá Sophia in 't Veld, aki szerint jelenleg a demokráciára leselkedő legnagyobb veszély a visszaélés a kémprogramokkal.

A vizsgálóbizottsági jelentéstevő szerint a magyar kormány téved abban, hogy nem tartozik rájuk a téma: „A kémszoftverek ügye ugyanis egész Európáé, minden tagállamé. Ezekkel a programokkal választásokat is befolyásolni lehet.” A holland EP-képviselő arra szólította fel a magyar kormányt, hogy sürgősen rendezze a helyzetet.

Varga Judit: Nem asszisztálunk az európai baloldal Soros-dollárokból támogatott performanszához

Varga Judit, az európai uniós ügyekért felelős igazságügyi miniszter hétfőn a Facebook-oldalán közölte: az Európai Unió működéséről szóló szerződés alapján a nemzetbiztonság továbbra is kizárólagosan a tagállamok hatáskörébe tartozik, „a PEGA-bizottság mandátuma azonban veszélyesen túlterjeszkedik az uniós és az intézményi hatáskörökön, ezt az Európai Bizottság vonatkozó nyilatkozatai is megerősítik”.

A magyar kormány ellenzi az ilyen jellegű gyakorlatokat, ezért a jogállamiság védelme érdekében nem járulunk hozzá a PEGA-bizottsággal való együttműködéshez. Mindezek miatt nem áll módomban a küldöttséggel találkozni. Nem kívánunk asszisztálni a magyar és európai baloldal Soros-dollárokból támogatott performanszához

– írta Facebook-oldalán a tárcavezető.

A Pegasus és hasonló kémszoftverek használatának kivizsgálására felállított európai parlamenti vizsgálóbizottság tíztagú európai parlamenti küldöttsége hétfőn érkezett kétnapos látogatásra Magyarországra.