Orbán Viktor miniszterelnöknek időpont-egyeztetési gondokra hivatkozva kell kihagynia a fellépést az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, ahol akár újdonsült hazai kihívója, Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke is kérdőre vonhatta volna.

Az Euronews információi szerint

a kormányfő nem mond beszédet az EP első plenáris ülései egyikén sem, mert nem találta megfelelőnek az erre rendelkezésre álló időpontot, és a már kialakított  napirendekben a testület elnöksége nem talált helyet Orbán Viktornak.

A lap emlékeztet:

régi szokás, hogy az Európai Tanács (ET) soros elnökségét átvevő tagállam miniszterelnöke felszólal az EP-ben, és ismerteti az elnökség hat hónapjára tervezett programot, a képviselők ilyenkor kérdezhetik is a kormányfőt.

Orbán Viktor jelezte, hogy felszólalására biztosított július 12-i, pénteki ülésen nem tud részt venni, helyette két másik napot jelölt meg, július 16-át és 17-ét, ekkor tudná ismertetni a magyar elnökség programját, a napirendet meghatározó frakcióvezetők testülete viszont közölte: az EP menetrendjében akkor nincs hely ennek a napirendi pontnak.

Az új parlamentnek az elnök és tizennégy alelnök megválasztásával kell megalakulnia, ehhez a keddet és a szerdát is szabaddá kellett tenni, míg a csütörtököt Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki tisztségének újbóli betöltéséről szóló megerősítő szavazásra tartják fenn. A péntek pedig, ami elméletileg rendelkezésre állna, Orbán Viktornak nem alkalmas.

A jövő heti plenáris ülés napirendjét a parlamenti frakcióvezetők értekezletén véglegesítik július 11-én csütörtökön. Egy, a lapnak nyilatkozó forrás szerint elképzelhető, hogy az utolsó pillanatban mégis lesz megoldás, ám szóvivő szerint nem valószínű, hogy a magyar elnökség szóhoz jut szeptember előtt.