Matusz Balázs
Kereskedelem
Becsült vagyon: 5 milliárd
A 100 leggazdagabb között idén debütáló fiatalember szakácsként indult, majd 17 éve egyszemélyes vállalkozásként létrehozta cégét, amely akkor csak néhány Győr környéki éttermet szolgált ki vadhússal. Mára ez egy teljes országos lefedettséggel, két saját tulajdonú hűtőházzal működő (Győr és Felsőtárkány), négy országban (Magyarország, Ausztria, Románia, Szlovákia) több mint 6000 elégedett európai ügyfelet számláló, 650-féle minőségi fagyasztott élelmiszert forgalmazó vállalattá fejlődött.
A vadhús-kereskedelmet a szárnyasok követték, majd a piaci igényekhez igazodva számtalan termékkel bővítette palettáját. A Matusz-Vad az ezredfordulót követő években számos európai beszállító partnerrel vette fel a kapcsolatot, több gyártó kizárólagos hazai forgalmazója lett, de a cég továbbra is a magyar termékek forgalmazásának elkötelezett híve maradt. A folyamatos bővülés eredményeképpen a vállalat saját hűtőfelépítménnyel ellátott gépkocsikat vásárolt − ma 37 autó szolgálja ki az ügyfeleket −, továbbá hűtőházakat épített és bővített. A cégcsoport tavalyi árbevétele megközelítette a nyolcmilliárd forintot − ami 118 százalékos növekedés az előző évhez képest −, az üzemi eredmény pedig 316 millió forint volt. A beruházásokat, bővítéseket nagyrészt önerőből, pályázati pénzekből és minimális banki hitelekből sikerült megvalósítania. A Matusz-Vad Zrt. 2009-ben kezdte meg külföldi terjeszkedését: Szlovákiában franchise-partnerrel indult el, Ausztriában a Gastro-Genius logó égisze alatt kezdte meg a szállításokat Győrből, tavaly pedig Romániában alapított Gastro Plus S.R.L. néven társcéget. A cél az exportpiacok felfuttatása és további fejlesztése.