Az idei ellenőrzések során az egész országra kiterjedően vizsgálják majd az elektronikus kereskedelemben dolgozókat, de nem maradnak ki a szépészeti szolgáltatások, a vendéglátóhelyek és a taxisok sem, ahogy külön figyelmet kapnak a sporttevékenység, illetve a strandok területén működő szolgáltatók - közölte lapunkkal a NAV.

Ezen kívül az akció ideje alatt az ellenőrök kiemelt figyelmet fordítanak a szezonális termékek forgalmazását végző adóalanyokra, az idegenvezetési szolgáltatókra, strandokra, időszakos vásárokra és egyéb nyári időszakhoz köthető események, nagy tömegeket vonzó fesztiválok ellenőrzésére.

A hatóság emberei többek közt azt vizsgálják, hogy a kereskedők, szolgáltatók bevételeikről adnak-e számlát vagy nyugtát, a vállalkozások bejelentik-e alkalmazottaikat, a kereskedők számot tudnak-e adni áruik eredetéről, illetve betartják-e a jövedéki termékek árusítására vonatkozó szabályokat.

Az idén az adóhatóság munkatársai különös figyelmet fordítanak az online pénztárgépek ellenőrzésére is, amennyiben olyan adóalanyt vonnak ellenőrzés alá, aki kassza használatra kötelezett, akkor természetesen az online pénztárgép szabályszerű használatát is ellenőrizni fogják.

A magánorvosokat is előveszik

A napokban közölték, hogy az Észak-alföldi Régió három térségében, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kiemelt figyelmet fordít az adóhatóság a magánorvosok ellenőrzésére. Az indoklás szerint a tavalyi személyi jövedelemadó bevallások alapján a tételes költségelszámolást alkalmazó orvosok bevételük jelentős hányadát, átlagosan mintegy 80 százalékát költségként számolták el, és több mint negyedrészüknek nem is volt jövedelme, illetve veszteségesnek vallották vállalkozásukat. A bevallási adatok azt tükrözik, hogy az észak-alföldi egyéni vállalkozó orvosok nyeresége alig haladja meg átlagosan az évi egymillió forintot, ám a NAV tapasztalatai szerint "többségük életszínvonala átlagon felüli, luxusautóval közlekednek, luxusingatlanokban élnek".

Időközben pedig befejeztek egy másik vizsgálatot, melynek keretében 18 illegális fémtelepet számoltak fel Budapesten és Pest megyében. Az akció előzménye, hogy a március elsején megváltozott a fémtörvény, így a szabályok betartásának ellenőrzésekor különös figyelmet fordítottak a fémkereskedelmi engedéllyel működő kereskedők tevékenységére, továbbá az illegális fémkereskedelem visszaszorítására. Az MTI beszámolója szerint a hatóság ellenőrizte a magánszemélyek által saját ingatlanukon kitermelt fémek leadását és a mennyiségi korlátok betartását, valamint az úgynevezett érzékeny anyagok (vezetékek, sínek, csatornafedelek) leadását és értékesítését. A pénzügyőrök végül a 274 ellenőrzés több mint 41 százalékánál derítettek fel jogsértést, és a szabálytalankodókra összességében 36 millió forint bírságot szabtak ki. A NAV Közép-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága illetékességi területén működő 187 fémkereskedőből 17 engedélyét vonták vissza, miután az nem felelt meg az új szabályozásnak.

Új módszerek és eszközök az ellenőrzésben

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az elmúlt években számo intézkedést hozott az adóhatóság eszköztárának széleskörű bővítése érdekében, amelyek segítségével új dimenziók nyíltak meg az ellenőrzési, illetve az adóbeszedési hatékonyság növelésében - jelentette ki a közelmúlban Pankucsi Zoltán, az NGM adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára. Szerinte az informatikai eszközöknek kulcsszerepük van az ellenőrzésre való kiválasztásban, de a vállalkozásoknál fellelhető könyvelési anyagok terjedelmére és a ma használatos, változatos könyvelési programparkra tekintettel, maga az ellenőrzés is it-eszközökkel végezhető el a leghatékonyabban. Az adatok elemzését követően ugyanis a legtöbb esetben könnyen kitűnnek a visszaélési sémák, a legális üzletmenettől látványosan eltérő tételmozgások, a gyanús tranzakciók, a nem valós gazdasági eseményen alapuló eredménykorrekciók - tette hozzá a helyettes államtitkár.