A friss listán az egyes cégek, magánszemélyek és vállalkozók mellett nincs feltüntetve a pontos tartozás összege, ezt egy - vélhetően - hamarosan megjelenő másik felsorolás tartalmazza majd. Az biztos, hogy a szeptember 30-ai állapotok alapján 3956 magánszemély és egyéni vállalkozót tartott nyilván a NAV 10 millió forintot meghaladó, legalább 180 napon keresztül folyamatosan fennálló adótartozással, a második negyedév végi 4066 fő után. (Közülük 2649 magánszemély, 1279 egyéni vállalkozó, 28 pedig lakcím nélküli.)

Régi ismerősök

A lista régi szereplőjének számít Gáspár Győző, alias Győzike és felesége Gáspárné Balla Beáta, akiket nemrégiben a bíróság jogerősen is felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt adócsalásért, miután 2005-ben és 2006-ban 27,5 millió forint személyi jövedelemadót titkoltak el, amit 76,4 milliós jövedelmük után nem fizettek be. (Ez a tartozás is arra utal, hogy a közel négyezer adós esetében a tízmilliós alsó küszöbbel számolt 39,6 milliárd forintos teljes összeg többszöröse is lehet a NAV valós kintlévősége, és a cégeknél is hasonló lehet a helyzet - lásd a keretes írást.) A listán továbbra is ott van a börtönből nemrégiben kiszabadult volt szocialista politikus, Zuschlag János, valamint a ideje elfogott milliárdos Földesi-Szabó László, valamint az akasztói nagyvállalkozó Stadler József is. (Őt egyébként a Szegedi Ítélőtábla jogerősen négy év tíz hónap börtönbüntetéssel, és 67 millió forintos vagyonelkobzással sújtott 2011 novemberében, miután a vád szerint a vállalkozó valótlan tartalmú adóbevallásokat készített, fiktív számlákat szerepeltetett a könyvelésben, és 67 millió forint társasági adót nem fizetett be.)

Döbbenetes pénzek a cégtemetőben

Az elmúlt években "cégtemetőként" elhíresült székhelyeken is több tucat NAV-adóslistás céget találtunk. A Tatabánya, Komáromi út 31. szám alatti földszinti lakásba bejegyzett cégek közül ezúttal 16 vállalkozást számoltunk össze, míg a székhelyszolgáltatást, cégalapítást szintén nyújtó CégHmester irodái közül a XIII. kerület, Béke tér 7., földszint 2-es lakásába bejegyzettek közül 16-ot. A Budapest IV., Virág u. 39.-ben található cégtemető 11 bedőlt vállalkozással képviselteti magát, ezek közül négy már tavasszal összesen mintegy másfél milliárd forinttal tartozott a NAV-nak - minderről részletesen korábbi cikkünkben itt olvashat.
A Béke téri "cégközpont"

 

Ami a vállalkozásokat felsoroló listát illeti, a második negyedévi 1836-ról 1991-re nőtt a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 100 millió forint feletti tartozással rendelkező cégek száma. Közülük 1118 felszámolás, 178 pedig végelszámolás alatt áll, azaz jó esély van rá, hogy tetemes tartozást maga mögött hagyva szűnik meg.

Továbbra is szerepel a felsorolásban az áprilisi NAV-listát vezető Ammory-Car Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amely akkor összesen - az adóhiánnyal és a jogkövetkezményekkel együtt - 1,6 milliárd forinttal tartozott az adóhivatalnak. A 2010 februárjában félmilliós jegyzett tőkével bejegyzett, a neve alapján arab származásúnak tűnő, berlini lakóhelyű Ammar Al-badawi által vezetett és tulajdonolt, autókereskedelemmel foglalkozó Ammory-Car Kft. február óta áll NAV végrehajtás alatt, január végén pedig törölték adószámát. A 2010-es mérlege alapján abban az évben bevételt nem ért el, a mérleg szerinti eredmény négyezer forint veszteséget mutatott. A céget a cégbíróság idén hivatalból törölte a nyilvántartásból, mivel a székhelyén nem található, a képviselője pedig elérhetetlen.

Neves cégek a süllyesztőben

Az adóslistán bérelt helye van az állami felszámoló alá rendelt, a kormány által stratégiailag kiemelt vállalkozássá minősített Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft., ahogy továbbra sem került ki az adóhatóság látóköréből az egykor szebb napokat megélt Ganz Sziget Hajó- Daru- és Acélszerkezetgyártó Kft., a Ganz Transelektro Közlekedési Zrt. és a Transelektro Ganz-Röck Kazán-és Erőművi Berendezések Zrt. sem. Nem meglepő módon továbbra is találkozhattunk az Electro World Magyarország Kft nevével, de a nevesebbek közül fent van a listán az Elcoteq Kft. Bognár Szörp Kft., a Malév Magyar Légiközlekedési Zrt., az Ikarus Holding Zrt., a holland hátterű logisztikai szolgáltató Rynart Transport Hungary Kft., az egykor több Skála áruházat üzemeltető Skála Group Kft., az ország egyik legnagyobb készétel- és szendvicsgyártó üzemét létrehozó Star Menü Kft., a Styl Ruhagyár Zrt. és az édességgyártó Sweet Point Zrt. is.

A 100 millió forintnál nagyobb adótartozást felhalmozó cégek listáján szerepel az ingatlanfejlesztő Elephant-Holding Zrt.-hez, illetve cégeihez köthető Airport Center Kft. is, amely ellen bírósági végrehajtás és idén februárban NAV-végrehajtás indult. A cég székhelye - a ciprusi bejegyzésű tulajdonoshoz köthető - Elephant-Holding XVII. kerület, Összekötő utcai székhelye, illetve raktárbázisa. A saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozó Airport Center Kft. az Airport Business Park 1 Kft. és az Airport Capital City Üzleti Park Kft. összeolvadásával 2010 novemberében jött létre, a társaság azóta szerény árbevétellel üzemelt, s minden évet veszteségesen zárt - derül ki a Céginfo adataiból. 2012-ben nettó 52 milliós forgalma volt, a vesztesége év végén megközelítette a 40 millió forintot.

A NAV felsorolásában a becsődölt Soltvadkerti Takarékszövetkezet, a debreceni Aranybika szálló egykori tulajdonosa, a Civis Hotels Zrt., a Cerbona Élelmiszeripari Zrt., a Budapesti Vegyiművek Zrt., a Baucont Építőipari Zrt., a ruhakereskedő Jeans Club Kft., a Piszkei Papír Zrt., a MÁV Hídépítő Kft., a Mafilm Szcenika Kft., a Pegazus Travel Kft., a Mélyépítő Budapest Kft., a Békéscsabai Baromfifeldolgozó Kft és a bábolnai Pannon Baromfifeldolgozó Kft, a salgótarjáni öblösüveggyár egykori tulajdonosa, az R-Glass Hungary Kft., valamint a Zala Bútorgyár Zrt. is megtalálható - s ezek a cégek egytől-egyig évek óta felszámolási eljárás alatt állnak.